Algemeen parkeerverbod voor voertuigen van meer dan vijf ton gaat in op 1 januari, gemeente houdt wel rekening met uitzonderingen

Illustratiefoto
iStock Illustratiefoto
Het aangekondigde algemene parkeerverbod dat de gemeente Denderleeuw invoert voor voertuigen van meer dan vijf ton, gaat op 1 januari in. Het moet de overlast die geparkeerde vrachtwagens veroorzaken, tegengaan.

“Er was het voorbije jaar een enorme stijging van het aantal meldingen van bewoners over geparkeerde vrachtwagens of trekkers in woonkernen. Die hebben een negatief effect op de verkeersveiligheid door onder meer de slechte zichtbaarheid en het beperken van een vlotte doorgang. Bovendien zorgen ze ook nog eens voor extra verkeers- en parkeerdruk in onze woonstraten”, aldus schepen van Mobiliteit Yves De Smet (LvB).

Onmiddellijk ingrijpen

Het is wettelijk verboden om vrachtwagens van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur te parkeren binnen de bebouwde kom. “Maar ingrijpen was niet altijd eenvoudig voor de lokale politie. Als de chauffeur zijn vrachtwagen bij wijze van spreken slechts 50 cm verplaatste, ging er een nieuwe periode in. Daarom werd gekozen voor een algemeen parkeerverbod voor voertuigen meer dan 5 ton, zodat de politie onmiddellijk kan ingrijpen.”

Tijdelijke parkeertoelating

“Uiteraard houden we wel rekening met uitzonderingen”, vervolgt schepen Andy Depetter (Groen). “Aannemers die werken uitvoeren krijgen toelating om hun vrachtwagen aan de werf te parkeren indien er een vergunning inname openbaar domein is aangevraagd en de nummerplaat van de vrachtwagen mee is opgenomen. Ook foorkramers kunnen de nummerplaat van hun voertuigen doorgeven zodat het gemeentebestuur een tijdelijke parkeertoelating kan uitschrijven voor de duur van het kermisreglement.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ron Leclerc

    Bravo, in Mariakerke bij Gent zou dat ook mogen. Maar onze schepen van mobiliteit heeft er geen last van dus gebeurt er niets.

  • Guy Van Daele

    Nu het stoepparkeren nog