"Camera had inbraak kunnen voorkomen"

INBREKERS STELEN GELDSOM UIT SPORTHAL

De verdachten drongen het kantoor van de sporthal binnen en forceerden een kluis.
Tim Van Damme De verdachten drongen het kantoor van de sporthal binnen en forceerden een kluis.
Onbekenden hebben in de nacht van woensdag op donderdag ingebroken in sportzaal André Ottoy op Walleken in Denderleeuw. De verdachten drongen het sportcomplex binnen via een trap die op de cafetaria uitgeeft. De inbraak doet opnieuw stof opwaaien rond het cameradossier. "Camerabewaking en een degelijk alarmsysteem hadden deze inbraak kunnen voorkomen", vindt Kristof Slagmulder (Vlaams Belang)

Donderdagochtend rond 7.30 uur merkte het personeel van de sporthal de inbraak op. De verdachten konden tijdens de nachtelijke uren via een trap tot op het terras van de cafetaria geraken. Daar sloegen ze met een zwaar voorwerp een glazen deur in. De inbrekers verschaften zich vervolgens toegang tot de kantoorruimtes op het gelijkvloers. "De inbrekers forceerden een kast in het bureau van de sportfunctionaris. Daarin stond een kluis die ze ook hebben opengebroken. Er werd papiergeld gestolen, maar de muntjes lieten ze onaangeroerd", klinkt het.

De inbrekers sloegen de glazen deur van de cafetaria aan diggelen om binnen te geraken.
Tim Van Damme De inbrekers sloegen de glazen deur van de cafetaria aan diggelen om binnen te geraken.

Kleine geldsom

Volgens burgemeester Jo Fonck (sp.a) zou er slechts een kleine geldsom zijn ontvreemd. De lokale politie en het technisch labo van de gerechtelijke politie doorzochten het gebouw naar sporen. Of die er zijn is onduidelijk. Camerabeelden van de inbraak zijn er niet. "Er hangen momenteel geen camera's in de buurt van de sporthal. We planden al de aankoop van twee mobiele camera's om vooral sluikstorters tegen te gaan. Die kunnen op zeer korte termijn ook in de buurt van de sportzaal worden ingezet. Intussen kan er samen met het college bekeken worden of er vaste camerabewaking in en rond de sporthal mogelijk is", aldus Fonck.

Camera's

De inbraak doet dan ook opnieuw stof opwaaien rond het cameradossier van de gemeente. Vorige week werd bekend gemaakt dat de NMBS in samenspraak met de gemeente haar veertig bewakingscamera's in het station zal optimaliseren.


Tegelijk wil de gemeente overgaan tot de aankoop van twee mobiele camera's om sluikstorters af te weren en zullen de acht analoge camera's van de gemeente gedigitaliseerd worden. Toch is dat volgens oppositiepartij Vlaams Belang niet genoeg. "We vragen al sinds 2009 om camera's met nummerplaatherkenning op de invalswegen te plaatsen. Nu, acht jaar later, komt er een op de Expresweg. Onvoldoende, want wij willen weten wie onze gemeente binnen- en buitenrijdt", zegt Slagmulder.

Frequenter toezicht

Er is volgens Slagmulder niet alleen nood aan extra camera's. "Er moet ook frequenter toezicht gehouden worden. Het is onmogelijk om op elke hoek van de straat een politieagent te plaatsen, maar er kan nog intensiever en vaker gepatrouilleerd worden. Verdachte personen moeten geïdentificeerd worden", luidt het. Een verhoging van het aantal patrouilles zit er voorlopig niet in.


Volgens Fonck doet de politie al meer dan het nodige om alle hotspots nauwlettend in de gaten te houden. "Elke hotspot wordt meermaals per dag gecontroleerd en dat levert resultaat op. Het aantal inbraken in Denderleeuw is in vergelijking met vorig jaar 35 procent gedaald. Dat heeft onder andere ook te maken met de buurtinformatienetwerken. Zo'n BIN schrikt criminelen af. Dat is meteen de reden waarom er nu werk wordt gemaakt van extra BIN's zodat de hele gemeente gedekt wordt", laat Fonck weten.