Zwerfvuiltentoonstelling landt op speelplaats VTI

De leerlingen van het tweede jaar Industriële Wetenschappen kregen al wat meer uitleg over de zwerfvuilproblematiek.
Anthony Statius De leerlingen van het tweede jaar Industriële Wetenschappen kregen al wat meer uitleg over de zwerfvuilproblematiek.
De zwerfvuiltentoonstelling van de stad Deinze werd verhuisd van het Rheinbachplein naar de speelplaats van het VTI. "We willen iedereen eerst sensibiliseren, ook de leerlingen van alle scholen. Daarna gaan we over tot het uitdelen van GAS-boetes", zegt schepen van Publieke Ruimte Bart Van Thuyne (CD&V).

Een vreemde zicht voor de leerlingen van VTI Deinze. Pal in het midden van hun speelplaats staat een koe, omringd door houten hokjes met daarop slogans en uitleg over zwerfvuil. Het is dezelfde zwerfvuiltentoonstelling die wekenlang op het Rheinbachplein naast het stadhuis stond. 

"De stadsdiensten hebben drie grote zwerfvuilacties georganiseerd op 29 maart, op 27 juni en op 14 september", zegt milieuschepen Bruno Dhaenens (Open Vld). "Het valt op dat er vanaf begin september opvallend meer zwerfvuil langs de baan ligt, vooral langs de fietspaden, die vooral als schoolroute worden gebruikt. Veel leerlingen vertrekken op school met een blikje en wanneer het leeg is, gooien ze het gewoon weg. Ook aan verzamelplaatsen zoals de bushaltes ligt het vaak vol met afval."

"Met deze tentoonstelling willen we iedereen sensibiliseren, ook de leerlingen", zegt schepen van Publieke Ruimte Bart Van Thuyne (CD&V). "Het is belangrijk dat iedereen de gevolgen snapt van het achterlaten van afval, ik denk maar aan de plastic soep in de zee of het feit dat er geregeld koeien sterven omdat ze een achtergelaten blikje opeten. Maar na deze sensibiliseringscampagne gaan we repressief beginnen optreden. Wie dan nog betrapt wordt op het weggooien van afval op straat, mag zich aan een fikse GAS-boete verwachten."

"Bij ons op school wordt er al dagelijks met een beurtrol van klassen zwerfvuil op de speelplaats verwijderd en we stellen vast dat er minder en minder afval achtergelaten wordt", zegt leerkracht Lieven Tack. "Voldoende vuilnisbakken zetten is de boodschap."

De tentoonstelling blijft nog tot 23 oktober in het VTI staan, daarna verhuist ze naar een van de andere secundaire scholen van Deinze.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.