Zingende pastoor Alfons Mervillie krijgt eigen straat in Meigem

Annie Mervillie bij het kruispunt van de Lange Akkerstraat met de nieuwe Alfons Mervilliestraat.
Anthony Statius Annie Mervillie bij het kruispunt van de Lange Akkerstraat met de nieuwe Alfons Mervilliestraat.
Het straatje tussen de Lange Akkerstraat en de Pastoriestraat in Meigem heet voortaan de Alfons Mervilliestraat. Op vraag van gemeenteraadsvoorzitter en naamgenoot Annie Mervillie werd gezocht naar een locatie om de zingende pastoor te eren in zijn geboortestreek. “Alfons Mervillie zette verschillende gedichten van Guido Gezelle op muziek”, zegt Annie.

In het midden van de velden tussen Zeveren, Meigem en Deinze ligt een straatje zonder naam. Het stuk dat de Lange Akkerstraat en de Pastoriestraat met elkaar verbindt, is volgens sommigen een deel van de Wierookstraat en volgens anderen een deeltje van de Meulebroeckstraat. Maar dat maakt nu niet meer uit, want voortaan heet dit stukje asfalt de Alfons Mervilliestraat. 

Alfons wie? “Deze naam doet in Deinze misschien niet onmiddellijk een belletje rinkelen, maar het was toch een bekend figuur”, zegt Annie Mervillie, die het voorstel deed om een straat naar hem te vernoemen.

Bach van de streek

“Alfons werd in het jaar 1856 geboren in een Wontergems landbouwersgezin met zestien kinderen. Na zijn theologische vorming in Brugge werd hij in 1882 tot pastoor gewijd en tijdens WOI was hij actief in Nieuwkapelle aan de IJzer. Alfons was zeer muzikaal en kreeg de bijnaam 'Bach Mervillie'. Hij zette verschillende gedichten van zijn goede vriend Guido Gezelle op muziek, componeerde 290 orgelwerken, 50 koorwerken en liederen, waarvan het bekende ‘t Duinelied, Leve De Panne’. Hij overleed in 1942 op 86-jarige leeftijd in Kortrijk.”

“Ik was al lange tijd geïntrigeerd door de figuur van Alfons Mervillie. In de eerste plaats door de gelijke familienaam. De naam ‘Mervillie’ komt amper 84 keer voor in België. Dat deze pastoor dan nog in Wontergem werd geboren, maakte het voor mij des te interessanter om te onderzoeken wie hij was en wat hem zo bijzonder maakt. Ook ereburger Willy Desmet deed al heel wat onderzoek naar deze figuur en aan de hand van verschillende bijdragen van Stefaan De Groote , auteur van het boek Geschiedenis van Deinze en ’t Land van Nevele, werd snel duidelijk dat Alfons een enorme muzikale en literaire erfenis heeft achtergelaten. Hij is echter veel bekender in West-Vlaanderen dan in onze streek. Zowel in De Panne als in Aartrijke werden reeds een plein en een straat naar hem vernoemd. Al in 2009 werd door Stefaan De Groote gesuggereerd om het nieuwe knuppelpad in Wontergem naar hem te vernoemen.”

Uiteindelijk krijgt Alfons geen straat in Wontergem, maar wel in de velden van het nabijgelegen dorpje Meigem. “Jammer, maar ik ben toch tevreden dat hij ook in zijn geboortestreek de eer krijgt die hij verdient”, besluit Annie.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.