Zaal Ter Wilgen brengt geld op voor het goede doel

Ter Wilgen Fonds bouwt appartementsblok in Astene en huuropbrengst gaat naar sociale doelen

Zaal Ter Wilgen wordt voorlopig nog gebruikt door verenigingen.
Anthony Statius Zaal Ter Wilgen wordt voorlopig nog gebruikt door verenigingen.
Met de opbrengst van de verkoop van Ter Wilgen werden deze appartementen in Astene gebouwd. Op de foto staan secretaris Jo Baele, penningmeester Ethel Van Hoe en voorzitter Jozef De Buck van het Ter Wilgen Fonds.
Anthony Statius Met de opbrengst van de verkoop van Ter Wilgen werden deze appartementen in Astene gebouwd. Op de foto staan secretaris Jo Baele, penningmeester Ethel Van Hoe en voorzitter Jozef De Buck van het Ter Wilgen Fonds.
Ook na de sloop blijft zaal Ter Wilgen iets betekenen voor de gemeenschap. Met de opbrengst van de verkoop van de feestzaal en het voetbalterrein in Petegem bouwde het Ter Wilgen Fonds een nieuw appartementsgebouw langs de N43 in Astene. “De huuropbrengst gaat naar sociale projecten in Deinze”, zegt voorzitter Jozef De Buck. Ondertussen blijven verenigingen welkom in zaal Ter Wilgen.

Zaal Ter Wilgen in de Poelstraat werd in 1969 gebouwd als ontmoetingsplaats en als uitvalsbasis voor het verenigingsleven in Petegem-aan-de-Leie. De feestzaal met het bijhorende voetbalterrein was een ankerplaats voor verschillende generaties en er werden vele fuiven, feesten, optredens, maar ook babyborrels en rouwmaaltijden georganiseerd. Met de bedoeling er een ringweg aan te leggen - de stadsboulevard tussen de N35 en de N43 - kocht de stad Deinze de zaal in 2017. Sindsdien staat de stad ook in voor de uitbating van de zaal. Maar de voormalige eigenaars van Ter Wilgen hebben ondertussen niet stilgezeten. 

Wens van stichters

Voorzitter Jozef De Buck van het Ter Wilgen Fonds: “Met de stichters hebben we overlegd wat we met de opbrengst van de verkoop konden doen. We kozen er samen voor om het bedrag niet éénmalig aan goede doelen uit te geven, maar door een verankering van het kapitaal een verdere werking te verzekeren. Het was de uitdrukkelijke wens van de overlevende stichters dat het geld terug in een stuk vastgoed geïnvesteerd werd. We bouwden een energiearme meergezinswoning op de Emiel Clauslaan in Astene en startten met de huuropbrengsten een projectfonds. We zijn als huidige bestuurders trots dat we het werk van al die jaren nuttig verder kunnen zetten.”

In 2020 voorzien we 10.000 euro en dit bedrag zal verdeeld worden onder verschillende projecten ten dienste van senioren

Penningmeester Ethel Van Hoe

“Residentie Ter Wilgen staat er ondertussen en de zes appartementen op het gelijkvloers en de eerste verdieping zijn verhuurd”, vult penningmeester Ethel Van Hoe aan. “Het dakappartement staat nog te koop. Op 1 januari 2020 start onze projectwerking. We zullen jaarlijks een oproep doen naar een specifieke doelgroep. Zoals de Zaal Ter Wilgen de draaischijf was voor Petegem en omgeving, zo willen wij ons ook tot elke Deinzenaar richten. Wij ondersteunen graag projecten met een voorbeeldfunctie en zo zoeken we naar projecten voor de meest kwetsbaren in de samenleving. In 2020 voorzien  we hiervoor 10.000 euro en dit bedrag zal verdeeld worden onder verschillende projecten ten dienste van senioren. Meer info vind je op www.terwilgenfonds.be.”

En zaal Ter Wilgen? “Die staat nog voor onbepaalde tijd ter beschikking van onze lokale verenigingen”, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). “De studie naar de ringweg loopt verder en er is nog geen definitieve datum voor de sloop vastgelegd.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.