Zaakvoerder riskeert celstraf na arbeidsongeval

Grondwerken Verplancke uit Deinze staat terecht voor het arbeidsongeval waarbij Sammy Hoorne (30) uit het West-Vlaamse Schuiferskapelle eind 2013 bedolven raakte onder een laag aarde. Zaakvoerder Dirk V. riskeert zes maanden cel met uitstel en zeshonderd euro boete. Het slachtoffer werkt nog altijd voor de firma.

Het arbeidsongeval gebeurde op 27 september 2013 bij de aanleg van een vakantiepark op de voormalige camping Moby Dick in Middelkerke. Het slachtoffer stond tijdens rioleringswerken in een twee meter diepe sleuf toen die plots instortte. Sammy zat tot zijn middel vast in de aarde en liep verschillende breuken op. "De zaakvoerder nam niet voldoende maatregelen om de sleuf te stutten en lichtte het slachtoffer onvoldoende in over de risico's", stelde de arbeidsauditeur.


De advocaat van zaakvoerder Dirk V. vroeg de vrijspraak. "Toen de sleuf instortte, bevond het slachtoffer zich op een plaats die maar 1,30 meter diep was. Daar is het toch niet nodig om te stutten? Bovendien moest hij zich voor die werken niet in de sleuf bevinden en werd hij voldoende opgeleid."


Hoorne heeft geen last meer van het ongeval en werd uitbetaald door de verzekeringen. Hij stelde zich dan ook geen burgerlijke partij. Vonnis op 25 november.


(SDVO)