Yvan Vandenbrande (91) geeft kerstavond voor alleenstaanden door aan Johan Van Wassenhove (53)

“Na een kwarteeuw vier ik eens met mijn zoon”

Yvan Vandenbrande en Johan Van Wassenhove met de groep vrijwilligers die op 24 december klaarstaan om de Deinse alleenstaanden te ontvangen.
Anthony Statius Yvan Vandenbrande en Johan Van Wassenhove met de groep vrijwilligers die op 24 december klaarstaan om de Deinse alleenstaanden te ontvangen.
Na 26 jaar zal het niet Yvan Vandenbrande zijn die de Deinse alleenstaanden ontvangt op kerstavond. De 91-jarige weldoener geeft de fakkel door aan Johan Van Wassenhove, diaken en leerkracht van het VTI. “Ik heb het altijd graag gedaan en blijf natuurlijk hier en daar nog een beetje helpen. Maar nu kan ik wel eens kerstavond vieren met mijn zoon en zijn familie", zegt Yvan.

Het verhaal van Deinse Weldoeners begon meer dan een kwarteeuw geleden toen eresecretaris Yvan Vandenbrande zijn vrouw verloor. “Ik was begin de 60 en ik zat plots alleen op kerstavond. Ook het jaar daarna vierde ik kerstavond op mijn eentje en toen heb ik beslist om lotgenoten zoals mij uit te nodigen en ze wel een gezellige avond te bezorgen. Niemand zou die avond alleen mogen zitten. Ik herinner me nog goed de eerste editie in het Brielpaviljoen. Er waren 34 gasten en toen de elektriciteit was uitgevallen, hebben we het gezellig gemaakt met kaarslicht. We zijn na verloop van tijd verhuisd naar zaal Ter Wilgen in Petegem en ieder jaar is het aantal gasten en vrijwilligers gegroeid. Vorig jaar mochten we 112 mensen ontvangen en we hebben zelfs een piek gekend van 140 alleenstaanden. Ik heb dit altijd zeer graag gedaan, maar de tijd is gekomen dat ik de fakkel doorgeef aan een jongere generatie. Ik heb Johan leren kennen op een begrafenis in Vinkt en hij zag dit onmiddellijk zitten. Ik ben blij dat hij mijn werk wil voortzetten en ik wens hem en zijn team heel veel succes toe. Ik zal hier en daar nog een beetje bijspringen. En kerstavond? Mijn tweede vrouw Claire, die ook ieder jaar aan mijn zijde stond op kerstavond, en ik vieren kerstavond bij mijn zoon Joost en zijn familie. Hij vraagt dat al zo lang”, zegt Yvan.

Johan Van Wassenhove is naast diaken en leerkracht ook de verantwoordelijke van het bouwkamp Urafiki. “Met de nieuwe ploeg, onder hen veel vrijwilligers die met Yvan samenwerkten, willen we dezelfde weg opgaan die Yvan voor ons heeft aangelegd”, zegt Johan. “Er staan heel wat vrijwilligers klaar die zorgen voor het vervoer, het kerstdiner, de voorbereiding en de opkuis. Er komen ook jongeren van de Urafiki-bouwkampen een handje toesteken.”

Belangrijk om te weten is dat de avond niet meer plaatsheeft in zaal Ter Wilgen, maar wel in De Bosrank, het lokaal dienstencentrum van woon- en zorgcentrum Sint-Vincentius in Ten Bosse. Er is plaats voor 120 mensen. “Voor wie is dit bedoeld? Deinzenaren die kerstavond alleen moeten doorbrengen. Wij bieden hen een feestelijk avondmaal met een lekker wijntje en een kerstcadeau. We willen ook speciaal aandacht hebben voor jonge alleenstaanden of alleenstaanden van een andere origine. Natuurlijk houden we die avond een speciaal moment om Yvan te bedanken. Ik zal het alleszins met evenveel enthousiasme doen.”

Wie in aanmerking komt en wenst deel te nemen kan dit door 8 euro te storten op het rekeningnummer van Deinse Weldoeners met vermelding ‘Deelname kerstavond+naam’. Wie niet over eigen vervoer beschikt, kan thuis worden opgehaald en na het feest worden teruggebracht. In dat geval betaal je 10 euro en vermeld je ‘afhalen’ met opgave van je adres en telefoonnummer. Meer info via Johan Vanwassenhove: 0473/80.20.68 of johanvanwassenhove@skynet.be.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • chantal browaeys

    Bedankt Yvan, jaren geleden heb je mij ook een prachtige Kerstavond gegeven. Hopelijk kan Johan het even goed doen. Dank dat er nog zo een mensen zijn.