WZC Sint-Vincentius opent dagverzorgingscentrum in Huis Van Thuyne

De bezoekers van het dagverzorgingscentrum Sint-Vincentius op de nieuwe locatie.
Anthony Statius De bezoekers van het dagverzorgingscentrum Sint-Vincentius op de nieuwe locatie.
Minister Jo Vandeurzen kwam het dagverzorgingscentrum officieel openen.
Anthony Statius Minister Jo Vandeurzen kwam het dagverzorgingscentrum officieel openen.
De omvorming van het Huis Van Thuyne op de Markt van Deinze is eindelijk rond. De voormalige 18e-eeuwse witte villa, waarvan enkel de voorgevel werd bewaard, maakte al plaats voor dertien appartementen en vanaf 15 maart opent WZC Sint-Vincentius op het gelijkvloers een dagverzorgingscentrum voor vijftien personen. Op donderdag 28 februari kwam Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) het lintje doorknippen.

Bijna drie jaar nadat het Huis Van Thuyne werd afgebroken is het nieuwbouwcomplex, dat achter de oorspronkelijke gevel werd opgetrokken, bijna volledig ingevuld. De dertien appartementen zijn ondertussen al een tijdje in gebruik. Op het gelijkvloers komt geen paramedisch centrum, zoals oorspronkelijk het plan was, maar wel een dagverzorgingscentrum van het woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Ten Bosse. Het huidige dagverzorgingscentrum op de Markt verhuist binnen twee weken naar de nieuwe locatie. Ondertussen is de stad Deinze bezig met de aanleg van het park achter het gebouw.

Zorgbehoevenden

“Sinds 2014 hebben wij naast ons dagverzorgingscentrum in Ten Bosse ook een centrum op de Markt”, zegt directeur Ludo Timmermans. “Ons bezoekerspubliek bestaat uit zorgbehoevenden zoals bejaarden die sociaal contact met leeftijdsgenoten zoeken of senioren die met hun kinderen of partner samenwonen en overdag niet langer alleen kunnen blijven. We zijn er dus als ondersteuning voor de thuiszorg. Onze rode busjes waarmee we de mensen komen ophalen zijn ondertussen een vaste waarde in het Deinse straatbeeld geworden. De dagindeling voor onze bezoekers bestaat onder andere uit een koffiemoment, eetgelegenheid of een wandeling. Daarnaast bestaat onze dienstverlening uit verpleegkundige verzorging en medicatiebegeleiding en tenslotte kunnen de mensen ook gebruikmaken van bijkomende diensten zoals kinesitherapie of pedicure.”

Officieel ingehuldigd

Vanaf 15 maart verhuist het dagverzorgingscentrum naar het Huis Van Thuyne en zo komt het huidige huurpand leeg te staan. “Op de nieuwe locatie zal er plaats zijn voor vijftien in plaats van tien personen”, zegt Timmermans. “Daarnaast hebben wij een van de drie praktijken op het gelijkvloers aangekocht en dit wordt verhuurd aan een therapeute. De andere twee praktijken zijn nog vrij. Het centrum zal worden beheerd door de nieuwe vzw Zorgnetwerk Vincent en dit verwijst naar de stichters namelijk de zusters Sint-Vincentius a Paolo. We hopen nog een VIPA-subsidie te kunnen krijgen zodat we de prijs voor de toekomstige bezoekers betaalbaar kunnen houden.”

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) kwam donderdag het nieuwe dagverzorgingscentrum officieel inhuldigen. “Hier wordt een indrukwekkend verhaal geschreven”, zegt Vandeurzen. “Een dagverzorgingscentrum dat zich op zo’n prachtige locatie in het centrum van een stad bevindt, is uniek in Vlaanderen. Ik hoop dat de aanvraag voor een VIPA-subsidie tijdig op mijn bureau belandt.”

Van de oorspronkelijke villa bleef enkel de voorgevel bewaard. Het dagverzorgingscentrum bevindt zich in de nieuwbouw op het gelijkvloers.
Anthony Statius Van de oorspronkelijke villa bleef enkel de voorgevel bewaard. Het dagverzorgingscentrum bevindt zich in de nieuwbouw op het gelijkvloers.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.