Witte smurrie op de Leie na brand in Waregem

Op de Leie was de voorbije dagen een witte smurrie te zien. Het gaat om bluswater dat op woensdag 19 december na een brand in chemiebedrijf Matco in Waregem in de Gaverbeek is terechtgekomen. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij is er geen direct gevaar voor de volksgezondheid.

Tijdens een brand in chemiebedrijf Matco in Waregem is op 19 december verontreinigd bluswater in de Gaverbeek terechtgekomen. "Ondanks pogingen om de vervuiling lokaal in te dammen en op te pompen, is er door de hevige neerslag toch vervuild water afgedreven richting de Leie. Het water heeft lokaal een witte kleur. Dat komt omdat met het bluswater ook latex is terechtgekomen in de Gaverbeek. De witte wolk was dit weekend te zien ter hoogte van Astene Sas en dreef verder richting Drongen.

Ter hoogte van Matco werd een dam gemaakt om de resterende afvalwaterstroom onmiddellijk op te pompen zodat er geen vervuiling meer bijkomt. De Vlaamse Milieumaatschappij heeft in de Gaverbeek en de Leie de voorbije dagen metingen uitgevoerd. Omdat de verontreiniging zeer goed oplosbaar is in water, is het niet mogelijk om die te verwijderen. De enige oplossing is om af te wachten tot de vervuiling verder afstroomt en verdunt richting de Schelde en de zee. Het debiet van de Leie wordt verhoogd om dat proces te versnellen. Er zijn ook maatregelen genomen om te voorkomen dat de verontreiniging de Gentse binnenstad bereikt. Zo zijn er drie sluizen gesloten. (ASD)

Witte smurrie op de Leie.
rv Witte smurrie op de Leie.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.