Wereldwinkel viert veertigste verjaardag met Fair Trade-feest

Het Wereldwinkel-team is klaar om haar veertigste verjaardag te vieren.
Anthony Statius Het Wereldwinkel-team is klaar om haar veertigste verjaardag te vieren.
Oxfam Wereldwinkel bestaat veertig jaar in Deinze en dat wordt gevierd op zaterdag 13 oktober met een groot Fair Trade-feest op het Sint-Poppoplein. "Er is live-muziek, drank en hapjes. We doen ook nog eens een warme oproep naar nieuwe vrijwilligers", zegt Peter Parmentier.

Sympathisanten van Oxfam Wereldwinkel moeten zaterdag op het Sint-Poppoplein in Deinze zijn. De Werelwinkel bestaat veertig jaar in de Leiestad en in het kader van de Week van de Fair Trade organiseren ze samen met de stad Deinze, de Fair Trade-trekkersgroep en de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) een groot feest op het Sint-Poppoplein en in de winkel zelf. 

"Op het Poppoplein zijn er van 10.30 tot 18 uur hapjes, drankjes en optredens", zegt Lies Maertens. "Tussen 11 en 15 uur koken de dames van Syria to Deinze lekkere hapjes met eerlijke producten. Om 11.30 uur is er een aperitiefconcert door gitaartrio Los del Trè met Spaanse en Zuid-Amerikaanse klassieke muziek en daarna volgt er een muzikaal moment door het Redemption Koor onder leiding van Jacky Vanobbergen. Om 16 uur zal Team Latino een muzikale rondreis maken langs Latijns-Amerika en de Caraïben. In de voormiddag is er een kindervertelhoek in samenwerking met de bibliotheek en er is doorlopend animatie en een gezellig café."

"We doen ook mee aan de nationale actie Draai niet rond de pot!", zegt voorzitter Geert 't Kindt. "Zaterdag tussen 9.30 en 18 uur kan je in de wereldwinkel zelf een lege pot choco van eender welk merk omruilen voor een gratis volle pot van onze eigen Oxfam Fair Trade-choco. Zo steun je onze strijd voor een duurzame cacaosector zonder kinderarbeid, ontbossing en extreme armoede."

"Het Oxfam Wereldwinkel-team van Deinze telt zo'n veertigtal vrijwilligers, waarvan twintig vaste medewerkers", zegt Peter Parmentier. "We doen graag nog eens een warme oproep naar vers bloed, mensen van alle leeftijden die af en toe wil komen helpen in de winkel of met een van onze projecten. Want zonder al die vrijwilligers, was er nooit sprake geweest van veertig jaar Wereldwinkel."

In het huidige bestuur zitten naast voorzitter Geert 't Kindt met Ignace Bruyneel en Jo Careel nog bekende gezichten van in de begindagen. 

"Begin jaren zeventig trok missionaris Raf Allaert naar Guatemala", vertelt medewerker Christine Vaneeckhaute.  "Enkele vrienden richtten een actiegroep op om informatie te verspreiden over alternatieve vormen van ontwikkelingssamenwerking. Het werkterrein verruimde later met een documentatiecentrum en Nederlandse lessen voor migranten. Geïnspireerd door het Gentse Wereldwinkelmodel startte de verkoop van producten uit Guatemala, waaronder Indiokoffie en Maya-honing. In 1978 opende de Wereldwinkel dan voor het eerst in de Guido Gezellelaan. Het assortiment breidde uit en daarbovenop werden er vormingsactiviteiten zoals muziek- en filmavonden,  lessen Spaans en lezingen georganiseerd. Ondertussen verhuisde de Deinse Wereldwinkel maar liefst viermaal. Eind jaren negentig kochten we een winkelpand op de hoek van de Ghesquière- en Kalkhofstraat. Jaarlijks zijn de klanten welkom op de Batjesmark, de Wereldwinkeldag, een eerlijk ontbijt en de geschenkenbeurs."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.