Warme kerst in dorp Heilig Hart

VRIJWILLIGERS EN BEWONERS NODIGEN BUURT UIT

Annick Van Doorne (46), Dennis Boonen (37), Natalie Vansuyt (48) en de kerstman zetten hun schouders onder Winterleie.
Foto Anthony Statius Annick Van Doorne (46), Dennis Boonen (37), Natalie Vansuyt (48) en de kerstman zetten hun schouders onder Winterleie.
Meer dan honderd vrijwilligers en bewoners met een beperking van DVC Heilig Hart nodigen op zaterdag 16 december de buurt uit in een kerstdorp. "De opbrengst van Winterleie gaat naar onze leefgroepen, maar de echte winst is dat de buurt ons beter leert kennen", zegt initiatiefnemer en kinderverpleegkundige Dennis Boonen (37).

De warmste kersmarkt van de regio vind je deze winter in Bachte-Maria-Leerne. Na het zomerfestival Bachte in de wei en de fototentoonstelling Buiten-gewoon Bijzonder lanceert Dienstverleningscentrum Heilig Hart met Winterleie opnieuw een initiatief om de buitenwereld te laten kennismaken met zijn werking en bewoners. Het DVC Heilig Hart is een centrum waar 350 kinderen en volwassenen met een ernstige mentale beperking en meervoudige fysieke beperking verblijven.

23 kraampjes

Winterleie is het geesteskind van Dennis Boonen, Annick Van Doorne en Natalie Vansuyt, drie vrienden/collega's van het DVC Heilig Hart. "Het is niet zomaar een kerstmarkt", vertelt Dennis. "We doen dit vrijwillig en schenken de winst aan de kinderen en volwassenen die bij ons verblijven. Ondertussen hebben we al meer dan honderd vrijwilligers kunnen mobiliseren, stuk voor stuk werknemers van het DVC die dit na hun uren willen doen. Daarnaast betrekken we ook volop onze bewoners bij de organisatie. Er staan zo'n 23 gezellige kraampjes met een mooi aanbod aan cadeautips. De meeste producten zijn gemaakt door onze bewoners. Naast eten en drinken vind je er ook zeep- en beautyproducten, juwelen, tupperwarepotjes, kaarsen, kaartjes en houtproducten gemaakt in De Workshop, ons atelier naast het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze."


"Verder is er ook heel wat kinderanimatie waaronder caravans met verhalen, een kapsalon en een knutselhoek", vult Annick aan. "Er komt ook een podium met optredens van Les Amies De Charles, de Jeugdharmonie van Kruishoutem, covergroep De Baba's (bestaande uit personeelsleden) en BAM, een groepje bestaande uit bewoners. In de B.O.-school Ter Leie installeren we het huis van de Kerstman. Wie het meeste likes krijgt op Facebook met zijn foto, wint een ballonvaart."

Ander imago

"Iedereen is welkom", zegt Dennis. "Het doel is om naar buiten te komen zodat de buurt ons beter leert kennen. We willen af van het imago van 'de instelling' of 'het MPI'. Als Winterleie de buurt die dag wat kan samenbrengen, dan is ons opzet geslaagd."


"De boodschap is 'Kom met ons Kerstmis vieren'", beaamt algemeen directeur Dirk Remy. "We juichen het engagement van onze vrijwilligers toe. Het directieteam van Heilig Hart heeft ook een kraampje."


De kerstmarkt vindt plaats op zaterdag 16 december van 14 tot 22 uur op de parking van DVC Heilig Hart en de B.O.-school Ter Leie.