Visboerderij kweekt vegetarische baars met water van de buren

“Omegabaars is de vis van morgen”

Stijn Van Hoestenberghe toont een flink uit de kluiten gewassen omegabaars, vanaf nu gekweekt in regenwater afkomstig van de serres van Tomato Masters.
Anthony Statius Stijn Van Hoestenberghe toont een flink uit de kluiten gewassen omegabaars, vanaf nu gekweekt in regenwater afkomstig van de serres van Tomato Masters.
Visboerderij Aqua4C uit Kruishoutem lanceert op maandag 1 oktober een uniek circulair systeem samen met haar buren van tomatenkwekerij Tomato Masters uit Deinze. “Onze omegabaars zwemt rond in gezuiverd regenwater afkomstig van de tomatenserres. Het is de eerste vis ter wereld die gekweekt wordt zonder dat hiervoor water wordt verbruikt”, zegt bioloog en Aqua4C-oprichter Stijn Van Hoestenberghe (39).

In 2015 startte viskwekerij Aqua4C van op de Stokstormsite op de grens van Kruishoutem en Deinze met de kweek van de uit Australië afkomstige omegabaars en een jaar later was de eerste lading al te koop bij de vishandel. Die werd onmiddellijk gesmaakt door hobbykoks en bekende chefs zoals Jeroen Meus en Jean Baptiste Thomaes van Château du Mylord. “De omegabaars is een vette, smeuïge vis en de smaak kan je wat vergelijken met tong of zalm”, zegt Stijn Van Hoestenberghe. “Ze zit boordevol omega 3-vetzuren - vandaar de naam - en is bijgevolg dan ook zeer gezond. De omegabaars is van nature een omnivoor, maar dankzij onderzoek aan de KU Leuven zijn we erin geslaagd om deze kweekvis te laten overleven op een vegetarisch dieet bestaande uit onder andere algen, zeewier en maïs.”

“Maar het echte baanbrekende werk is de samenwerking met onze buren van Tomato Masters uit Deinze”, gaat Van Hoestenberghe verder. “Samen hebben we een uniek en duurzaam ecosysteem ontwikkeld dat de visindustrie revolutionair zal veranderen. Het systeem werkt als volgt: de tomatenserres van Tomato Masters vangen het regenwater op en na zuivering worden deze gebruikt om de visbassins te vullen. Deze omegabaars is een tropische vis, die enkel kan overleven in warm water en dankzij de restwarmte van de serres zwemt ze rond in water met een temperatuur van 27 graden Celsius. Het nutriëntrijke afvalwater van de vissen wordt op haar beurt gefilterd en vloeit terug naar de buren, die het gebruiken om hun tomatenplanten te bemesten. Zo bespaart Tomato Masters tot 20 procent op de aankoop van meststoffen en zo bespaart Aqua4C op waterverbruik. Sterker nog: tot nu verbruikten wij 45 liter water per vis, maar dankzij de koppeling met de tomatenserres is er geen waterverbruik meer”, aldus Van Hoestenberghe. “Onze tomatenserres vangen achthonderd liter regenwater per vierkante meter op en dit komt terecht in een reservoir van 74 miljoen liter water”, zegt Johan Vlaemynck van Tomato Masters. “Via een ondergronds buizensysteem komt 20 procent van dat regenwater in de visbassins van onze buren terecht.”

Op maandag 1 oktober werd de kraan tussen de visboerderij en de tomatenkwekerij opengedraaid door de burgemeesters van Deinze en Kruishoutem Jan Vermeulen (CD&V) en Joop Verzele (CD&V). De omegabaars is in enkele viswinkels, in de supermarkten Albert Heijn, Spar en Carrefour te vinden en je kan ze ook proeven in heel wat restaurants. Online is de vis verkrijgbaar via Localicious. “Momenteel produceren we met Aqua4C 100 ton en volgend jaar willen we dit optrekken tot 150 ton vis. In de lente van 2019 komt er ook een beleveniscentrum.”  

Met deze koppeling vloeit het regenwater van de tomatenserres van Tomato Masters in Deinze naar de visbassins van Aqua4C in Kruishoutem.
Anthony Statius Met deze koppeling vloeit het regenwater van de tomatenserres van Tomato Masters in Deinze naar de visbassins van Aqua4C in Kruishoutem.
Het regenwater wordt door Tomato Masters opgevangen in een groot waterreservoir.
Anthony Statius Het regenwater wordt door Tomato Masters opgevangen in een groot waterreservoir.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.