Vinkts Muziek bestaat 175 jaar

OUDSTE VERENIGING VAN DEINZE VIERT JUBILEUM MET DORPSFEEST EN EXPOSITIE

De Koninklijke Muziekmaatschappij Eendracht & Verbroedering in hun repetitielokaal in de oude gemeenteschool van Vinkt. Jozef Verheye zit uiterst links.
Anthony Statius De Koninklijke Muziekmaatschappij Eendracht & Verbroedering in hun repetitielokaal in de oude gemeenteschool van Vinkt. Jozef Verheye zit uiterst links.
Het Vinkts Muziek viert op 6 september haar 175ste verjaardag met een muzikaal dorpsfeest. Iedereen is welkom op het Martelarenplein in Vinkt voor een gratis concert. Klarinettist Jozef Verheye heeft het belangrijkste foto- en tekstmateriaal van de voorbije jaren op twintig grote panelen verzameld.Die worden in de kerk tentoongesteld.

Het Vinkts Muziek - voluit de Koninlijke Muziekmaatschappij Eendracht & Verbroedering - laat al 175 jaar aan één stuk door muziek schallen door het dorpje Vinkt. De fanfare werd in 1840 opgericht en is al die tijd nooit ontbonden geweest, ook niet tijdens de twee wereldoorlogen. Daarom mag Eendracht en Verbroedering zich de oudste, nog actieve vereniging van groot-Deinze noemen. Geboren en getogen Vinktenaar Jozef Verheye speelt al vijftig jaar klarinet bij deze vereniging en verzamelt al zo lang hij zich kan herinneren oude foto's en andere relikwieën van het Vinkts Muziek. Deze bundelde hij op twintig grote panelen, die hij op 6 september zal tonen in de Sint-Bartholomeuskerk tijdens de kermisfeesten. "Voor deze gelegenheidstentoonstelling ging ik op zoek naar alles dat met het orkest te maken heeft", zegt Verheye. "De oudste foto die ik heb teruggevonden, dateert van in 1927, maar ik heb ook mooie foto's van toen er nog een majorettenteam was. Ook onze standaard uit 1867 en een koperen beeld van Sint-Cecilia mogen niet ontbreken. Vele bezoekers zullen zichzelf of familieleden terugvinden op de panelen."

Een van de twintig panelen die Jozef Verheye maakte.
Anthony Statius Een van de twintig panelen die Jozef Verheye maakte.

Dorpsfeest

"We maken er een dorpsfeest van rond de lindeboom op het Martelarenplein. In ons orkest spelen ook enkele oudgedienden die de jubilea van 125, 140 en 150 jaar meemaakten. Nu zitten we al aan 175 jaar en zo'n dag is leuk om herinneringen boven te halen. We hebben ook enkele jonge muzikanten in de groep, maar het is in een dorp van maar 1.000 inwoners niet zo evident constant een groep van zo'n vijfentwintig à dertig personen samen te krijgen. Maar het is al 175 jaar op een rij gelukt en dat is wel bewonderenswaardig. De jeugd heeft de dag van vandaag een heel drukke agenda en dat is goed, maar zo zijn er helaas velen die stoppen wegens tijdsgebrek. Muziek studeren en een instrument leren bespelen, vergt veel tijd en inspanning en onze grootste opgave blijft het rekruteren van muzikanten. De essentie van dit gezelschap is dat iedereen mag meedoen. Van geschoolde tot selfmade muzikanten, het zijn allemaal liefhebbers die dit gratis doen. Zie het als een hechte vriendengroep met de muziek als cement."

Optredens

Op 6 september speelt het orkest drie korte optredens vanaf 15.00 uur, voorafgegaan door een receptie. Er zijn doorlopend muziekworkshops voor kinderen, georganiseerd door Villa Musica, de KSA Ahoy Vinkt zorgt voor grime en kinderanimatie en er is ook nog een barbecue uit het vuistje. De tentoonstelling van Jozef is doorlopend te bekijken en de toegang is gratis.