VIBLO Leieland viert vijftigste verjaardag met Golden Party

De leerlingen van VIBLO Leieland zijn klaar voor het feestweekend.
Anthony Statius De leerlingen van VIBLO Leieland zijn klaar voor het feestweekend.
VIBLO Leieland bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd met een feestweekend op vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober. "We gaan onze leerlingen, leerkrachten en ouders eens goed verwennen. De opbrengst gaat naar een nieuwe speelplaats voor onze oudere leerlingen", zegt directeur Pascal Raes.

"Al vijf decennia biedt onze school een warm nest aan kinderen met leerproblemen", zegt Peter De Maertelaere, wiens ouders Antoine en Hilda de school destijds oprichtten aan de Kouter in Deinze. "Mijn vader was leerkracht en hij was zeer sociaal geëngageerd. Er was nood aan een eigen plek voor kinderen die het moeilijk hebben en die kwam er in 1968 voor kinderen met een ruime leerproblematiek, het type 1. In de jaren 90 werd de doelgroep verruimd met type 8, dat zijn kinderen met taal-, reken-, concentratiemoeilijkheden. Ondertussen werden deze types samengevoegd onder de naam ‘basisaanbod’ en werd de doelgroep uitgebreid naar kinderen met autismespectrumstoornissen (type 9)."

"Als kinderen naar onze school verwezen worden, betekent dit dat ze vaak al een lastig parcours hebben afgelegd in het gewoon basisonderwijs", zegt directeur Pascal Raes, die al 24 jaar in het zadel zit bij VIBLO Leieland. "Ons eerste doel is om deze kinderen terug plezier te laten beleven aan het schoolgaan.  Via aangepaste werkvormen, individuele begeleiding en positieve bevestiging geven we hen een veilig onderkomen waar ze kunnen groeien op hun eigen tempo, zodat ze klaar zijn om zowel in het gewoon als het buitengewoon secundair onderwijs verder te gaan."

Nieuwe speelplaats

"Het VIBLO-team zoekt constant naar mogelijkheden om dit thuisgevoel te versterken door regelmatig activiteiten buiten de klas te organiseren en door het aantrekkelijker maken van het ontspanningsaanbod binnen de school. Dit vraagt vaak ruime financiële inspanningen en we zijn dan ook heel dankbaar voor alle vormen van sponsoring die ons bij het realiseren van onze dromen kunnen helpen. Op dit moment zijn we bezig met het aantrekkelijker maken van de speelplaats voor onze kleinsten met een nieuwe muurschildering en een kleurrijke beschildering van de speelplaats. Nu is het nog even wachten op een podium en zandtafel die, net zoals de vernieuwde kroonlijst, gemaakt worden door leerlingen van het VTI van Deinze. Een volgende droom is de aanpak van de speelplaats voor onze oudere leerlingen en de opbrengst van ons feestweekend gaat dan ook grotendeels daar naartoe."

“Het weekend begint voor de kinderen op vrijdag onmiddellijk na school met Matroos Jens”, zegt Peter. “Tussen 19 en 22 uur zijn er voor jong en oud optredens met Giovanni en Peggy, Kurt van Biezebaaze, Filip D’haeze, Ambidance en Elle Yana en vanaf 22 uur is er een fuif met dj Duchke en dj J-Castle. Kaarten zijn te verkrijgen in de school aan de prijs van 10 euro in voorverkoop en 14 euro aan de deur. Er is de hele avond een frietmobiel aanwezig. Op zondag is er om 17.30 uur een academische zitting met muziek van Adante Favore en Helena De Maertelaere, gevolgd door een receptie en een Golden Dinner.” Meer info via www.vibloleieland.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.