Vetsmelters Verkest beschuldigen veevoederfabrikant van valse creditnota’s

Het Gentse hof van beroep.
Jeffrey Dujardin Het Gentse hof van beroep.
Vetsmelters Verkest beschuldigen veevoederfabrikant De Brabander uit Roeselare dat ze met valse creditnota’s hun schadevergoeding probeerden te verhogen. Vetsmelter Verkest moest van de rechtbank een miljoen euro schadevergoeding betalen aan De Brabander voor het leveren van met dioxines gecontamineerd vet. In eerste aanleg werd De Brabander vrijgesproken, maar Verkest ging in beroep.

De dioxinecrisis barstte in 1999 los, nadat dioxines in de voedselketen waren terechtgekomen. Uit onderzoek bleek dat de besmetting zijn oorsprong vond bij het bedrijf Verkest in Deinze en bij het Waalse Fogra. Het bedrijf Fogra leverde met giftige pcb’s besmette vetstoffen aan Verkest, die het aan de veevoederbedrijven verdeelde. De Verkests leverden zogezegd gesmolten dierlijk vet aan meng- en veevoederfabrikanten, terwijl het om een mengsel van dierlijk en technisch vet ging.

Jan en Lucien Verkest werden later schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar. Op burgerlijk gebied deed de Gentse correctionele rechtbank in 2013 uitspraak. De rechtbank had vetsmelter Verkest veroordeeld tot het betalen van meer dan een miljoen euro aan schadevergoedingen voor benadeelden van de dioxinecrisis. Veevoederfabrikant NV De Brabander Voeders kreeg toen 1.008.000 euro toegekend, omdat ze met dioxines gecontamineerd vet geleverd kregen.

Maar nu staat het veevoederbedrijf aan de andere kant van de rechtbank, omdat ze hun geleden schade zouden hebben opgesmukt met valse creditnota’s aan klanten. Volgens hun advocaat ging het om grote kortingen op jaarbasis zodat hun klanten ook na de crisis bij hun bleven veevoeder aankopen. “Ze wilden de crisis meteen onder controle krijgen.”

Volgens hen is het trouwens absurd dat ze toen al bezig waren met het opstellen van valse documenten met het oog op een latere schadevergoeding. Maar volgens de advocaten van Verkest worden de creditnota’s niet gekoppeld aan facturen en zijn ze vals om het schadebedrag dat ze willen verhalen op de firma Verkest te verhogen.

Uitspraak op 4 december. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bruno Roelandts

    Een pot problemen waar wij allemaal voor opdraaien .