Vader die drie maanden oude baby doodsloeg ziet straf verminderd van 8 naar 1 jaar effectief

ShutterStock
Een magazijnier uit Deinze is door het hof van beroep in Gent veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf. De man sloeg zijn drie maanden oude tweelingzoontjes zo hard sloeg door elkaar dat een van hen overleed en de andere zwaargewond raakte. In eerste aanleg kreeg de vader nog acht jaar effectief.

De twee zoontjes waren amper enkele weken thuis toen de stoppen van de beklaagde begin 2016 doorsloegen. Tijdens het proces vertelde de man dat hij zielsveel van zijn kinderen hield. Hij kon het echter niet aan dat de baby’s zoveel huilden. Hij schudde hen dooreen waardoor één kind overleed en het andere zwaargewond raakte. Vandaag zegt de man zich erg schuldig te voelen voor zijn daden. Hij liet zelfs een tatoeage van zijn zoontje op zijn rug zetten. “Ik sta ermee op en ga ermee slapen”, zei hij tijdens zijn proces. 

Schedelfractuur

De feiten kwamen aan het licht toen een van de kinderen stuipen vertoonde. Het kind werd naar het ziekenhuis in Deinze gebracht. Daar bleek dat er vocht in zijn hoofdje zat. Bij zijn broer, die al een verhoogde hoofdomtrek had, werd later ook een CT-scan genomen. Ook hij had een schedelfractuur. Een van de kinderen overleed in het ziekenhuis. 

Gesteund door vrouw 

De rechtbank kwalificeerde de daden als opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. De rechters in eerste aanleg veroordeelden de man tot acht jaar cel. In beroep werd die straf dinsdag echter teruggebracht tot vijf jaar, waarvan een jaar effectief. Het hof gaf aan dat de man volgens hen geen beroepscrimineel is. Ook het feit dat zijn familie en zijn vrouw hem nog steeds steunen, speelde in zijn voordeel. De rechters wezen erop dat de man al 16 jaar een stabiele relatie heeft. Er is bij de politie geen enkele melding te vinden is van huiselijk geweld en volgens de psychiaters is er ook geen gevaar dat de man dergelijke feiten nog eens opnieuw pleegt. Een lange gevangenisstraf zou daarom volgens het hof meer kwaad dan goed doen.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Een tatoeage doet soms wonderen blijkbaar. Ik loop er niet in. Voor mij zou dat een reden tot scheiding zijn. Ik begrijp die moeder niet.

 • Annemie Vermeulen

  Schandalig gewoon!

 • Artúr Zechmeiszter

  De mens moet levenslang effectief krijgen!

 • Levi Raes

  1 jaar effectief? Wat een grap is deze "rechtstaat"....