Unieke films van stichter museum opgedoken

Ella Verheghe en Jolien Verroeye van POLS met de filmrolletjes van Lucien Matthys.
Foto Statius Ella Verheghe en Jolien Verroeye van POLS met de filmrolletjes van Lucien Matthys.
Er zijn waardevolle films opgedoken van Lucien Matthys, de oprichter van het Museum van Deinze en Leiestreek. "De 8 en 16 mm-films zijn binnenkort te zien in het Huis Gentiel De Smet in de Tolpoortstraat. Daar richten we een kleine filmkamer in", zegt Jolien Verroeye van POLS.

Bij iedereen die al naar het Museum van Deinze en de Leiestreek geweest is, doet de naam Lucien Matthys een belletje rinkelen. Het straatje dat loopt tot aan het Brielpaviljoen werd genoemd naar de man. Lucien werd in 1902 in Deinze geboren. In 1941 trouwde hij met Germaine De Clercq, de dochter van textielfabrikant Leon De Clercq. Lucien ging de textielfabriek van zijn schoonvader leiden. In 1929 stond hij mee aan de wieg van de Deinse heemkring. Lucien en Germaine hadden een grote kunstcollectie. In 1977 overleed Lucien en samen met Germaine had hij besloten om hun immense kunstcollectie in dienst te stellen van de maatschappij. Zo werd Germaine de drijvende kracht achter het Museum van Deinze en Leiestreek, dat in 1981 de deuren opende.


POLS, het Platform Omgeving Leie en Schelde, heeft de films gekregen van Latemnaar Guy Romain, een vriend van Matthys. "We kregen twee bananendozen oude films. We gaan de relevante beelden voor het erfgoed uit de streek aan het publiek laten zien. Er zitten heel wat vernissages bij en ontmoetingen met kunstenaars", zegt Verroeye. (ASD)