Twintiger die vriend elf messteken gaf riskeert vijf jaar cel

Een 22-jarige jongen op de dool riskeert vijf jaar cel voor poging doodslag. In de Tolpoortstraat in Deinze heeft hij eind oktober de vriend, die hem onderdak aanbood, maar liefst elf keer neergestoken.

De aanleiding was een discussie over de zus van beklaagde A.G. Het slachtoffer had toestemming gevraagd om met haar te vrijen, maar daar kon de twintiger niet om lachen. Hij sloeg hem, bedreigde hem met een mes en stak hem onder meer in zijn romp en bovenbenen. Hij raakte daarmee de lever en de galblaas. Op zijn laatste krachten sleepte hij zich naar de buren, die uiteindelijk alarm sloegen. "In levensgevaar werd mijn cliënt afgevoerd. Zijn galblaas moest verwijderd worden. Hij lag drie dagen in coma en moest zes weken in het UZ blijven", aldus de burgerlijke partij, die 5.000 euro schadevergoeding vraagt.


Na de aanval sloegen bij A.G. de stoppen nogmaals door. De twintiger wou een bank overvallen en had er niet beter op gevonden dan drie geldautomaten te vernielen van de Belfiusbank aan het rondpunt Martinus. En automaat sleurde hij zelfs uit de muur. Hij zou boos geweest zijn dat de automaat zijn kaart had ingeslikt, maar in werkelijkheid was de bankkaart van de zware jongen al in juni geschrapt. De politie kon hem aan de bank oppakken. Daar verklaarde hij dat ze maar beter snel ook naar de Tolpoortstraat gingen, "want ik heb daar iemand gestoken en gesneden, hopelijk had ik zijn keel mee", klonk het.


Voor de burgerlijke partij is dit duidelijk een poging moord. De verdediging spreekt dat tegen. "A.G. was onder invloed van zo veel drugs dat hij niet meer wist wat hij deed. Pas dagen later kwam hij uit zijn roes", zegt advocaat Marc Schollier. Zijn cliënt blijft aangehouden en kent op 14 maart zijn straf. (SVDA)