Twee jaar na oprichting maakt vzw Deinze Winkelstad balans op

“Vijftig nieuwe of vernieuwde handelszaken in Deinze”

De nieuwe of verhuizende handelaars: Gina Buydaert van Upendi, Stéphanie van Kennisjobs, Nina Vandersteene en haar partner van Nina's Bloemenhoek, schoenmaker Hans Vandemaele, Veerle Ost van Yogavé en Dominique De Bock van Dominique Fashion
Deinzeonline De nieuwe of verhuizende handelaars: Gina Buydaert van Upendi, Stéphanie van Kennisjobs, Nina Vandersteene en haar partner van Nina's Bloemenhoek, schoenmaker Hans Vandemaele, Veerle Ost van Yogavé en Dominique De Bock van Dominique Fashion
Vijftig nieuwe of vernieuwde handelszaken in Deinze. Dat is de balans die de vzw Deinze Winkelstad opmaakt twee jaar na de oprichting van het centrummanagement. Recente nieuwkomers zijn het uitzendkantoor Kennisjobs, Nina’s Bloemenzaak, YogaVé en BIOtaste en verder verhuizen vaste waarden Dominique & co, Upendi en schoenmaker Hans Vandemaele naar een nieuw of groter pand.

“Twee jaar geleden was de leegstand in Deinze schrijnend”, zegt centrummanager Chris Verghote. “Dat we samen met de stad Deinze in twee jaar tijd zo’n ommekeer hebben kunnen maken, is ongelooflijk. We mogen met enige fierheid melden dat vijftig handelaars gekozen hebben voor Deinze als uitvalsbasis voor een nieuwe zaak of geïnvesteerd hebben in een nieuw of groter pand. Ik weet dat er ondertussen ook een aantal handelszaken verdwenen zijn, maar we blijven positief. Vijftig ondernemers hebben geïnvesteerd in onze stad, dat is het belangrijkste.”

De vzw nodigde op dinsdag 12 december vier nieuwkomers en drie bekende gezichten uit op het stadhuis. Begin februari verhuist Dominique De Bock haar modezaak Dominique & co naar een gloednieuw pand naast het huidige in de Tolpoortstraat. “Ik ben mijn hart verloren in Deinze en zou hier nooit meer weg willen”, zegt Dominique. “Door de extra ruimte wordt er meer overzicht en ruimte gecreëerd voor de klanten. De huidige winkel zal nog tot volgende zomer gebruikt worden voor stockverkoop.” Het herenhuis in de Kortrijkstraat 15, waar voorheen Charlie’s World zat, wordt de nieuwe stek van carrièrecoach Gina Buydaert. Onder de naam Upendi geeft Gina er studiekeuze- en loopbaanbegeleiding en talentenworkshops, maar ook advies aan kmo’s. Bij Upendi kan je als student, schoolverlater, werknemer of zelfstandig ondernemer terecht voor begeleiding in de verschillende fases van je loopbaan. Een ander bekend gezicht dat investeert in een nieuw en groter pand is schoenmaker Hans Vandemaele. Nu zit Hans in een pop-up op de hoek van de Kortrijkstraat en de Stationsstraat en intussen verbouwt hij zijn huidige pand in de Gentstraat 8. Bij Hans kan je terecht voor herstellingen aan schoenen, accessoires, sleutelservice, lederwaren, nummerplaten, wandelstokken.

Van uitzendbureau tot biowinkel

Een eerste nieuwkomer is het uitzendbureau Kennisjobs van Valerie De Pauw in de Kortrijkstraat 46. “Wij zijn een uitzendkantoor met focus op jobs optie-vast”, zegt Stéphanie Dumortier die de zaak kwamen voorstellen. “Wij rekruteren arbeiders en bedienden voor jobs waarbij een specifieke kennis vaak noodzakelijk is.” Een tweede nieuw gezicht is Veerle Ost. Veerle begon op 1 september 2017 met yogalessen onder de naam YogaVé en onlangs opende ze haar yogastudio in de Tolpoortstraat 22, achter Zuskus. Ze geeft er kleuter- en kinderyoga, tieneryoga en ouder-kindyoga, terwijl de volwassenen kunnen kiezen uit onder andere dynamic yoga en yoga voor zwangere vrouwen. Met Nina’s Bloemenhoek heeft Deinze sinds kort ook een nieuwe bloemenzaak op de Markt. Nina Vandersteene heeft al een winkel in Oostakker en het is meteen de zevende in de familie. Tenslotte is er BIOtaste, de biowinkel van de negentienjarige Amber Vander Hauwaert langs de Genstesteenweg.

“Dé gouden formule bestaat niet”, zegt Chris Verghote. “Het succes van onze aanpak is een samenloop van heel wat elementen. Zo trekken we de kaart van belevenis, denk maar aan evenementen zoals het WK-voetbaldorp of Weekend van de klant of Fashion Night. Daarnaast hebben we de steun van de stad in de vorm van evenementen en subsidies.” “Het belangrijkste element is het positivisme van de handelaars zelf”, zegt schepen van Lokale Economie Bruno Dhaenens (Open Vld). “We hebben de negatieve spiraal kunnen doorbreken en de handelaars hebben terug de wil en de zin om te groeien en te investeren. Genieten van dit succesvol verhaal mag dus zeker, maar dat betekent niet dat de uitdaging voorbij is. Deinze Winkelstad heeft ook vandaag nog steeds nood aan een extra aanbod zoals een skateshop, sneakershop, thematische beleefwinkels of boetieks. Er zijn momenteel nog meer dan 30 dossiers lopende met potentiële starters, maar elk initiatief is welkom.”

Meer info via chris.verghote@deinze.be, www.facebook.com/deinzewinkelstad of www.beleefdeinze.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.