Tegen 2020 compleet fietstracé in Deinze

EUROPA EN VLAANDEREN INVESTEREN 2 MILJOEN EURO IN FIETSBRUG

Er ontbreken nog een paar schakels in de ketting van de F7, zoals de fietsbrug over de Volhardingslaan (N35) in Deinze.
Anthony Statius Er ontbreken nog een paar schakels in de ketting van de F7, zoals de fietsbrug over de Volhardingslaan (N35) in Deinze.
De gaten in de fietssnelweg F7 tussen Gent en Kortrijk worden stilaan dichtgereden op het grondgebied Deinze. Vorige maand startte men met de aanleg van een fietspad tussen de Karmstraat en Beekstraat in Astene en vanaf deze week wordt de ontbrekende verbinding tussen de Tonnestraat en de Sint-Hubertstraat over een afstand van 800 meter aangelegd. Bovendien moet de fietsbrug over de Volhardingslaan (N35) in 2020 klaar zijn.

De stad Deinze en de provincie Oost-Vlaanderen vullen de fietssnelweg F7 tussen Gent en Kortrijk aan met twee nieuwe tracés op het grondgebied van Deinze. Gisterenochtend gaf men de symbolische spadesteek op het stuk langs de spoorlijn tussen de Tonnestraat en de Sint-Hubertstraat, een van de laatste ontbrekende verbindingen in Deinze.

Gisteren werd door de stad Deinze, gedeputeerde Peter Hertog, Werner Van den Stockt van EFRO en enkele buurtbewoners de eerste spadesteek gegeven op het stuk tussen de Tonnestraat en de Sint-Hubertstraat.
Anthony Statius Gisteren werd door de stad Deinze, gedeputeerde Peter Hertog, Werner Van den Stockt van EFRO en enkele buurtbewoners de eerste spadesteek gegeven op het stuk tussen de Tonnestraat en de Sint-Hubertstraat.

Half miljoen

"In oktober startten de werken over een lengte van 850 meter tussen de Karmstraat en de Beekstraat in Astene, ", zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). "Deze week wordt er ook een fietspad aangelegd tussen de Tonnestraat en de Sint-Hubertstraat. Hiermee wordt de fietssnelweg nog eens met 800 meter verlengd tot aan de begraafplaats van Petegem. Het fietspad wordt aangelegd in asfalt, is drie meter breed en ligt langs de spoorweg. Het gaat om een investering van 374.150 euro en het traject Karmstraat-Beekstraat kost 268.429,43 euro. Het Vlaams Gewest subsidieert telkens 40 procent."

Ontbrekende schakel

"Het volgende stuk dat we willen aanleggen, komt tussen de Tonnestraat en de Nachtegaelstraat in Machelen", zegt schepen van Mobiliteit Bart Van Thuyne (CD&V). "Dit tracé wordt volgend jaar aangelegd en zal aansluiten op de Posthoornstraat richting Zulte. Aan de andere kant van grondgebied Deinze is er nog een ontbrekend stuk tussen de Beekstraat en de Klapstraat aan de grens met Sint-Martens-Latem."

Europese steun

De laatste grote hindernis die de doortrekking van de F7 op grondgebied Deinze in de weg ligt, is de Volhardingslaan (N35). "Fietsers die van Petegem naar het station willen, moeten nu via een omweg rijden, ofwel via de drukke Martinusrotonde", zegt gedeputeerde Peter Hertog. "Om de N35 veilig te kruisen, wordt er met hulp van Europese steun, via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, en Vlaamse steun, via het Agentschap Wegen en Verkeer, een brug gebouwd naast de spoorweg. Dit jaar start men nog met het ontwerp en de fietsoversteek zal in 2020 een feit zijn. De kosten worden geraamd op 1.936.000 euro, waarvan er 40 procent door EFRO, 30 procent door AWV en nog eens 30 procent door de provincie Oost-Vlaanderen wordt betaald."