Surfput of vuilnisbelt? Sluikstort in stijgende lijn

WINDSURFING DEINZE IS OVERLAST DOOR JONGEREN KOTSBEU

Voorzitter van Windsurfing Deinze Luc De Cooman bij het duidelijke waarschuwingsbord.
Anthony Statius Voorzitter van Windsurfing Deinze Luc De Cooman bij het duidelijke waarschuwingsbord.
Surfput Florizoone heeft almaar meer te kampen met rondslingerend afval. Het bestuur van de club Windsurfing Deinze is het beu dat jongeren hun afval laten slingeren op het strandje en de ligweide naast het water. Voorzitter Luc De Cooman pootte een groot waarschuwingsbord neer aan de oever. "Het enige dat we vragen, is een beetje respect."

'Windsurfing Deinze: privaat domein! Verpest het niet voor een ander.' Het waarschuwingsbord aan de oever van de surfput in Deinze spreekt klare taal. Een reminder voor wie nog altijd niet weet dat je er niet mag zwemmen, vuur maken, vissen, barbecueën en al zeker niet sluikstorten.

De buit na een warme zomerdag, zo'n twee weken geleden.
Anthony Statius De buit na een warme zomerdag, zo'n twee weken geleden.

Iedereen welkom

"Helaas is dit plakkaat nodig", zucht voorzitter Luc De Cooman, nadat hij voor de zoveelste keer lege pizzadozen, blikjes frisdrank en pampers mocht oprapen. "Deze plek is populair bij jongeren, zeker op een warme zomerdag. Tijdens de hittegolf enkele weken geleden kregen we elke dag heel wat jongeren over de vloer, die in het gras of op het strandje komen zitten. Op zich hebben we daar niets op tegen, iedereen is welkom in onze club. De enige voorwaarde is dat ze het terrein respecteren en net daar loopt het vaak mis."


"Ik ga niet iedereen over dezelfde kam scheren, maar er komen geregeld mensen van buiten Deinze en die verpesten het voor de rest. Ze laten ongegeneerd hun afval slingeren en als iemand van de club er een opmerking over maakt, krijgt die nog verwijten naar het hoofd geslingerd. Eigenlijk mag je ook niet zwemmen in de surfput, want we hebben geen redder in dienst. Wie wil zwemmen in de zomer, kan in Vosselare Put terecht, waar zwemmen wel is toegelaten."


"Daarbij kopen die mensen meestal niets in onze cafetaria, maar nemen ze hun eten en drinken mee van thuis. Het kost ons wel een fortuin aan vuilniszakken en ook de kosten van het laten ledigen van de afvalcontainers lopen op. We hebben nu de twee vuilnisbakken op het terrein weggehaald, want dat trekt enkel nog meer sluikstort aan. Er hangt een camera aan het gebouw, maar ook dat is niet genoeg. Ik heb vorige week een groot waarschuwingsbord geplaatst met daarop duidelijk de regels en twee dagen later lag er gewoon vuilnis naast. We zijn het echt grondig beu. Men vergeet soms dat Florizoone een privaat domein is en dat we het kunnen afsluiten als we dat willen. Maar we stellen het graag open voor de gemeenschap, het enige dat we vragen is een beetje respect."

Moeilijk te betrappen

"De surfput Florizoone werd al in ons patrouilleschema opgenomen", zegt Julie Van den Heede, woordvoerster van de Politiezone Deinze-Zulte. "Zeker in de zomer passeert daar zeker vier à vijf keer per week een patrouillewagen. Het is echter moeilijk om sluikstorters op heterdaad te betrappen en dus te verbaliseren. Dit jaar kregen we twintig meldingen binnen van sluikstort. In dertien gevallen werd er een PV opgesteld, waarvan tien in Zulte en twee in Deinze. Ook de Maaigemdijk in Astene, een andere populaire hangplaats bij jongeren, is opgenomen in ons patrouilleschema."