Straks meer concerten in Brielpoort?

SCHEPEN WIL POLYVALENTE STADSFEESTZAAL LATEN RENOVEREN

Cultuurschepen Rutger De Reu (CD&V) bij de Brielpoort.
ASD Cultuurschepen Rutger De Reu (CD&V) bij de Brielpoort.
"De Brielpoort moet vergund worden als volwaardige concertzaal." Als het van cultuurschepen Rutger De Reu (CD&V) afhangt, investeert de stad volgende legislatuur in de renovatie van haar concertzaal. "We laten bekijken welke aanpassingen er nodig zijn." Deinzenaar en Live Nation-topman Kris Verleyen is vragende partij. Op dinsdag 5 december nodigt hij alvast de legendarische shockrocker Alice Cooper uit voor een ceremonie in de Deinse rocktempel.

Met shockrocker Alice Cooper krijgt Deinze deze winter eindelijk weer een internationale topnaam over de vloer. Na de succesvolle doortocht van Arno op 13 mei ter ere van het veertigjarig bestaan van de Brielpoort heeft Deinzenaar en concertorganisator Kris Verleyen van Live Nation opnieuw zijn liefde voor de zaal verklaard. Ook de jonge vzw Miracle haalt met Albert Hammond op zaterdag 11 november ook een artiest van wereldformaat naar de Leiestad. Maar wil men de legendarische zaal volledig in ere herstellen, dan zijn er nog enkele obstakels te overbruggen.

Vergunning nodig

U2, AC/DC, Green Day, Iggy Pop,.. De collectie affiches van de expo in het mudel liegen er niet om: de Brielpoort was in de jaren 80 en 90 een mekka voor de muziekliefhebber. "Als het van mij en Live Nation afhangt, brengen we weer evenveel shows en artiesten naar Deinze als in die gouden periode", zegt Kris Verleyen, die mee aan de wieg stond van de Brielpoort. "Ik woon nog altijd in de buurt en zou maar al te graag opnieuw wat meer in Deinze organiseren. De zaal heeft wel enkele beperkingen. Nu is De Brielpoort een polyvalente stadsfeestzaal die door veel lokale verenigingen wordt gebruikt. De meeste weekends en interessante dagen zijn al ingenomen door jaarlijks terugkerende activiteiten. Daarnaast zijn er nog de geluidsnormen. De Brielpoort heeft geen vergunning als concertzaal waardoor er slechts een aantal keer per jaar een uitzondering kan worden toegestaan door de stad. Bij die uitzonderingsmaatregel mag men toch tot 97 decibel gaan, maar dat is nog altijd heel wat minder dat wat kan in de concertzalen die een milieuvergunning hebben. Bij het optreden van Arno was dit perfect haalbaar, bij Alice Cooper wordt dat een uitdaging."


Cultuurschepen Rutger De Reu (CD&V) is er rotsvast van overtuigd dat die milieuvergunning er zal komen. "Wat mij betreft starten we volgende legislatuur met de renovatie van de Brielpoort", zegt De Reu.

Geluidsdichte box

"Zo kunnen we het aantal concerten nog optrekken, zonder overlast voor de buurt. Nu mag de stad maar twaalf uitzonderingen per jaar maken, met een maximum van twee per maand. Als we niet meer aan dit aantal gebonden zijn, zal de zaal ook veel meer beschikbaar zijn. We hebben nu al een studie opgenomen in de begroting om te kijken welke aanpassingen er nodig zijn. Een mogelijke piste is het volledig geluidsdicht maken van de zaal door er een box rond te bouwen."


"De heropleving van de Brielpoort begint nu aardig te lukken en samen met concertorganisatoren kijk ik waar de stad kan helpen. Zo kunnen zij onder bepaalde voorwaarden genieten van een cultureel tarief en een waarborgregeling voor boekingen. De stad biedt hen promotionele ondersteuning via diverse communicatiekanalen en we stellen personeel en materiaal ter beschikking. Verder worden organisatoren in contact gebracht met mogelijke sponsors en vrijwilligers. Tenslotte werken we al drie jaar met een brouwer die ons scherpe drankprijzen garandeert. Meer boekingen en de terugkeer van grote namen tonen aan dat dit beleid werkt."


Kaarten voor Alice Cooper gaan maandag 19 juni om 10 uur in voorverkoop via https://nl.livenation.be/artist/alice-cooper-tickets. Een ticket kost 46 euro.