Sportcomplex Palaestra is vanaf vrijdagmiddag triagecentrum: “Enkel wie door huisarts werd doorverwezen, komt erin”

Dokter Pierre De Witte en schepen Johan Corneleis (CD&V) in een van de kleedkamers die werden ingericht als dokterskabinet.
Anthony Statius Dokter Pierre De Witte en schepen Johan Corneleis (CD&V) in een van de kleedkamers die werden ingericht als dokterskabinet.
Sportcomplex Palaestra doet vanaf vrijdag dienst als triagecentrum voor mensen die symptomen ter hoogte van de luchtwegen vertonen en die dus mogelijks besmet zijn met het coronavirus. Zo wil men vermijden dat de ziekenhuizen overbelast raken. “Kom niet rechtstreeks naar de Palaestra, je moet worden doorverwezen door je huisarts”, zegt de Deinse huisarts Pierre De Witte. 

Huisartsen uit Deinze, Nevele, Zulte, De Pinte, Nazareth, Sint-Martens-Latem en de Gentse deelgemeenten Afsnee, Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde - goed voor 102.000 inwoners - kunnen vanaf vrijdagmiddag patiënten die misschien besmet zijn met het coronavirus doorverwijzen naar één centraal triagecentrum. Dit centrum werd door de Huisartsenkring Schelde Leie (HSL) en de stad, in samenwerking met het Rode Kruis Deinze en het AZ Sint-Vincentius ingericht in het sportcomplex Palaestra in de Kastanjelaan in de Deinse deelgemeente Petegem-aan-de-Leie. 

“Om te vermijden dat te veel mensen meteen naar het ziekenhuis of de huisarts trekken en daar andere mensen besmetten, hebben we besloten om een extern triagecentrum op te richten”, zegt Pierre De Witte, een huisarts uit Deinze. “Het sportcomplex is een ideale locatie, omdat er veel ruimte is om de triage zo veilig mogelijk te laten verlopen. Dankzij een goede samenwerking met de stad kunnen we gebruikmaken van alle faciliteiten.”

Wie de Palaestra binnenkomt, wordt wegwijs gemaakt via infoborden en een digitaal bord.
Anthony Statius Wie de Palaestra binnenkomt, wordt wegwijs gemaakt via infoborden en een digitaal bord.

Enkel na doorverwijzing

“Het is belangrijk dat er een goede flow is”, vervolgt dokter De Witte. “Mensen die zich ziek voelen moeten altijd eerst naar hun huisarts bellen. Het is dus niet de bedoeling dat mensen rechtstreeks naar de Palaestra komen, want als er veel volk in één keer komt, vergroot dit alleen maar het risico op besmetting. Indien de gezondheidsproblemen van die aard lijken dat er mogelijks een besmetting door het coronavirus is, kan de arts de patiënt doorverwijzen naar het triagecentrum. Daar zal de persoon in kwestie onderzocht worden door een huisarts die door de HSL werd aangeduid en die op dat moment van dienst is. Voor mensen die niet zelf naar de Palaestra kunnen komen, werd een weekwacht opgericht zodat er 24 uur op 24 een huisarts op huisbezoek kan komen.”

De tribunes in de sportzaal fungeren als wachtruimte.
Anthony Statius De tribunes in de sportzaal fungeren als wachtruimte.

Operationeel

Het triagecentrum zal operationeel zijn vanaf vrijdagnamiddag om 16 uur. “Mensen komen langs de hoofdingang binnen en alvorens zich aan te melden, moet men de handen wassen in de toiletten. Aan het onthaal zit een medewerker - dit kan een arts, een huisarts-in-opleiding of een andere vrijwilliger zoals een kinesist - achter plexiglas om de doorverwezen patiënten te ontvangen. 

De grote sporthal doet dienst als wachtruimte, waar de mensen op veilige afstand van elkaar kunnen wachten tot ze in een van de dokterskabinetten worden uitgenodigd. Er zijn drie kabinetten en deze bevinden zich in de kleedkamers. De huisartsen krijgen mondmaskers en beschermde kledij en zitten ook achter plexiglas. Voor alle duidelijkheid: wij voeren zelf geen testen uit, wij gaan enkel de patiënten onderzoeken. Is de problematiek ernstig en zijn er genoeg aanwijzingen dat het om een besmetting zou gaan, dan staan wij in rechtstreekse verbinding met het ziekenhuis, waar de test zal plaatsvinden. Na de consultatie verlaten de patiënten het gebouw via een aparte uitgang, zodat de mensen die binnen en buiten komen elkaar niet kunnen besmetten.”

“Met dit triagecentrum willen we kort op de bal spelen. Het is beter dat we goed voorbereid zijn, want we weten totaal niet wat er op ons afkomt”, besluit De Witte. Vrijwilligers die willen helpen bij het onthaal mogen zich melden via triagecentrumdeinze@gmail.com.