Spoorwegbrug heet officieel Lorenzobrug

LAURENT VANHAESEBROECK VEREEUWIGD AAN ZIJN 'SCHOON BRUGSKE'

Het Lorenzocomité kwam gisteren het bordje onthullen. Links van het bord staat zoon Hans Vanhaesebroeck. Centraal staat Roger Van Poucke (met de hoed), initiatiefnemer van de Seniorenadviesraad.
Anthony Statius Het Lorenzocomité kwam gisteren het bordje onthullen. Links van het bord staat zoon Hans Vanhaesebroeck. Centraal staat Roger Van Poucke (met de hoed), initiatiefnemer van de Seniorenadviesraad.
De Lorenzobrug in Grammene draagt nu officieel de naam van haar beschermer Laurent Vanhaesebroeck. Gisteren onthulden vrienden en kennissen van de in juni overleden volksfiguur een naambordje dat nu aan de brug prijkt. "Mijn vader bewees de kracht van de gemeenschap. Dat heeft deze brug van de sloop gered", zegt zijn zoon Hans.

De ijzeren spoorwegbrug over de Leiearm in Grammene heet nu officieel de Lorenzobrug. In de volksmond droeg de ijzeren brug al jaren de naam van haar redder Laurent 'Lorenzo' Vanhaesebroeck, maar nu is het ook officieel. Als eerbetoon aan de in juni overleden volksfiguur plaatste NMBS een naambordje aan de brug. Gisteren troepten heel wat vrienden en kennissen van Lorenzo samen om in aanwezigheid van schepen van spoorwegen Tony De Neve (CD&V) het bordje te onthullen. Het initiatief kwam van de seniorenadviesraad, waar Lorenzo actief was als bestuurslid. "Het bordje is misschien niet groot, maar het idee erachter is dat wel", zegt schepen Tony De Neve.


De brug over de Leiearm werd gebouwd in 1922 en de ijzeren profielen werden aan elkaar geslagen met 80.000 klinknagels. Tijdens WOII werd de brug tweemaal vernield en opnieuw hersteld. In 1992 werd de brug door de sloop bedreigd maar daar stak ene Laurent Vanhaesebroeck uit Grammene een stokje voor. "Toen NMBS besliste om de brug te vervangen door een betonnen oversteek, heeft mijn vader daar fel tegen geprotesteerd", zegt Laurents jongste zoon Hans. "Ons ouderlijk huis ligt op een steenworp van de brug en mijn vader wou zijn geliefde uitzicht niet verliezen. Uiteindelijk heeft hij de brug kunnen redden met de hulp van vele mensen. Hij wist met een petitie meer dan 2.000 handtekeningen te verzamelen en hij schreef zelfs een liedje 'Schoon Brugske', dat hij tijdens de gemeenteraad heeft gezongen. In 2001 werd de brug gerestaureerd en in 2012 werd er zelfs een wandelroute naar Lorenzo genoemd."

Laurent 'Lorenzo' Vanhaesebroeck bij zijn brug.
Ive Steyaert Laurent 'Lorenzo' Vanhaesebroeck bij zijn brug.

Sociaal kapitaal

"Deze brug heeft heel veel mensen samengebracht en dat doet ze nu nog steeds. Mijn vader had als ex-gemeenteraadslid en OCMW-raadslid een groot netwerk en dit heeft hij ten volle in de strijd geworpen om de brug te redden. Lorenzo heeft eigenlijk beroep gedaan op het sociaal kapitaal, het sociale weefsel. Hij heeft de kracht van de kleine gemeenschap bewezen en zijn inspanning toont misschien wel aan dat het sociaal kapitaal de heilige graal voor verandering is. Er bestaan nu plannen om het voet- en fietspad over de brug door te trekken van Grammene naar Deinze. Zo hielp mijn vader niet enkel bruggen redden, maar ook bruggen bouwen. Ik wil de mensen van de seniorenadviesraad, in het bijzonder Roger Van Poucke, bedanken voor hun engagement en ook de stad en de NMBS voor de zeer snelle realisatie van het herinneringsbordje."

Het bordje met de nieuwe naam.
Anthony Statius Het bordje met de nieuwe naam.