Rode vensterluiken rusthuis Karel Picqué blijven behouden

De vensterluiken aan het oude rusthuis.
Anthony Statius De vensterluiken aan het oude rusthuis.
De herkenbare rode vensterluiken aan het oude rusthuis in de Karel Picquélaan blijven behouden. In het ontwerp voor de herbestemming van het gebouw waren de luikjes niet voorzien, maar op vraag van gemeenteraadslid Bart Vermaercke (N-VA) worden ze nu wel in het ontwerp opgenomen.

Op de gemeenteraad van donderdag 20 februari lag de goedkeuring voor van het ontwerp voor de herbestemming van het voormalige rusthuis in de Karel Picquélaan. In de oude neogotische vleugel, die dateert uit 1910, komen 36 betaalbare en erkende assistentiewoningen. Verder wordt een deel van de oude rusthuisvleugel omgebouwd tot een stedelijke kinderopvang. 

Oppositieraadslid Bart Vermaercke (N-VA) merkte op dat de typische vensterluiken aan de buitenzijde niet werden opgenomen in het ontwerp. “Iedereen kent het gebouw met zijn typisch rood-witte vensterluiken, het zou jammer zijn dat deze zouden verdwijnen.”

Schepenen van Patrimonium Bart van Thuyne (CD&V) en van Sociale Zaken Conny De Spiegelaere (CD&V) wezen er tijdens de raadzitting op dat de vensterluiken geen enkele erfgoedwaarde hebben en dat ze pas later werden toegevoegd aan het gebouw. “Ze hebben wel een emotionele waarde en daarom zullen we ze behouden. De renovatie van deze luiken zal wel extra kosten met zich meebrengen”, klinkt het. 

De renovatiewerken starten nog dit jaar en zullen eind december 2021 afgerond zijn.