Rijrichting Tolpoortstraat draait op zaterdag 6 april, stad belooft handelaars evaluatie na zes maanden

“Minder auto’s en meer beleving in de winkelstraat”

Vanaf 6 april kan je de Tolpoortstraat inrijden via de Tolpoortbrug.
Anthony Statius Vanaf 6 april kan je de Tolpoortstraat inrijden via de Tolpoortbrug.
De omkering van de rijrichting in de Tolpoortstraat in Deinze komt volgende week op de agenda van de gemeenteraad. Zoals aangekondigd gaat de nieuwe verkeerssituatie in vanaf zaterdag 6 april. “Deze maatregel zal minder doorgaand verkeer en meer beleving opleveren in de winkelstraat”, zegt schepen van Mobiliteit Bart Van Thuyne (CD&V). Na zes maanden komt er een evaluatie.

De rijrichting in de Tolpoortstraat zou normaal gezien al vorig jaar gewijzigd worden, maar na overleg met de bekende maalderijfabriek Dossche Mills, die deze zomer de deuren sluit, en de handelaars werd deze ingreep uitgesteld tot de paasvakantie van dit jaar. Op zaterdag 6 april zal het gemotoriseerd verkeer de Tolpoortstraat niet meer kunnen inrijden vanop De Knok, het kruispunt met de Gentstraat en Kortrijkstraat. Wie met de auto in de winkelstraat moet zijn zal, de Tolpoortbrug kunnen oversteken vanuit de Brielstraat.

“Het doel van deze wijziging is een betere doorstroming van het verkeer en minder files op de N43”, zegt schepen van Mobiliteit Bart Van Thuyne (CD&V). “Nu rijden er gemiddeld 4.500 auto’s door de straat, waarvan er pakweg 3.500 niets te maken hebben met het winkelgebeuren. Na het omkeren van de rijrichting zullen er op termijn minder auto’s zijn en dat creëert meer ruimte voor fietsers en beleving, zonder dat er parkeerplaatsen verloren gaan.”

Twijfel bij handelaars

Bij de handelaars heerst er nog steeds twijfel. Zij werden maandagavond op de hoogte gebracht tijdens een infomoment in dienstencentrum Leiespiegel. “Er zijn nog steeds heel wat vraagtekens bij deze maatregel, maar men wil het wel een kans geven", zegt Unizo-voorzitter Valerie De Ruyck. “De grootste bezorgdheid is dat er niet zal voldaan worden aan de flankerende maatregelen, die de straat leefbaar moeten houden. Zo ligt de voetgangers- en fietsersbrug over de Leie, die de Brielpoortparking met de Louis Dhontstraat moet verbinden, er nog steeds niet en dit zal ook niet meer gebeuren voor 6 april. Dit wil zeggen dat wie vanaf 6 april de straat inrijdt en geen parkeerplaats vindt, helemaal opnieuw moet rondrijden via de Martinusrotonde en de Brielstraat. Veel handelaars vrezen dat dit niet zal gebeuren. Daarnaast is het van belang dat concrete en objectieve parameters worden afgesproken op basis waarvan de evaluatie zes maanden later zal gebeuren. Wij hopen op een positieve evaluatie zowel voor de mobiliteit in het algemeen als voor de ondernemers in de Tolpoortstraat, maar hopen eveneens dat indien zou blijken dat de omkering nefast is voor de handel in de straat, deze zal worden bijgestuurd.”

“Er worden in de loop van de komende weken heel wat acties opgestart die deze verkeersmaatregel zullen inluiden”, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). “Zo komt er duidelijke signalisatie naar de randparkings en op die parkings zelf komt er bewegwijzering voor voetgangers. Wie aan de Brielpoort parkeert, doet nu zo’n vijf minuutjes over de afstand tot aan de Tolpoortbrug. Eens de voetgangersbrug er ligt, zal je maar een minuut nodig hebben om in het midden van de Tolpoortstraat te staan. De nieuwe verkeerssituatie zal gedurende zes maanden worden opgevolgd en geëvalueerd.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • KURT VAN DEN ABEELE

    Ik ga inderdaad niet twee keer door Deinze rijden. Ook niet als ik eerst zoals vroeger eerst in de Tolpoortstraat iets moet halen, en daarna op de Markt. Vroeger kon ik gewoon doorrijden, nu zou ik twee keer moeten rondrijden... Nee bedankt, doe mijn boodschappen wel ergens buiten Deinze dan !!!

  • Paul D'Hoker

    Meten is weten. De Tolpoortstraat is 400m. lang. De Brielstraat slechts 330m. lang. Uit welke richting zal de kruispunt blokkerende fille ontstaan? Ja die met de kortste lengte.

  • David Vanoudendycke

    Dit betekent ook dat de markt enkel nog via de Brielstraat bereikbaar is, wat dan weer extra druk legt op het kruispunt met de Tweebruggenlaan... En als de Tolpoortbrug open staat blokkeren de wachtende auto ook de toegang tot de markt. Misschien Brielstraat tussen oprit RACparking en brug ook eenrichting maken met 2 stroken voor verkeer richting markt, en richting Tolpoortstr.