Rijdende goederentrein vat vuur

Een goederentrein heeft zaterdagnamiddag vuur gevat op de lijn van Deinze naar Gent. Het was uiteindelijk een alerte treinspotter die de hulpdiensten verwittigd had, want de machinist had de vlammen nog niet opgemerkt.


Treinspotter Marc Bostyn uit Oudenaarde stond rond 15 uur opgesteld aan de spoorwegovergang in Astene om de rijdende trein te filmen. "We wisten dat die goederentrein zou passeren en daarom stonden mijn vrouw en ik met de camera klaar", vertelt hij. "Groot was onze verbazing toen we van onder de voorlaatste wagon plots vlammen zagen komen. We wisten eerst niet goed wat doen, maar belden dan toch onmiddellijk de politie." Zij verwittigden meteen de nietsvermoedende machinist. Die kon de goederentrein, die plantaardige olie vervoerde, tot stilstand brengen ter hoogte van de spoorwegovergang aan de Klapstraat in Deurle.

Plantaardige olie

De brandweer kwam ter plaatse en kon de vlammen snel blussen. Op geen enkel moment was er gevaar voor de omgeving. "Eerst wisten we niet wat er in die tanken zat", klinkt het bij de brandweer. "Toen we hoorden dat het plantaardige olie was, waren we toch gerust. Al kan dat ook natuurlijk in brand vliegen. Gelukkig bleven de vlammen vrij beperkt." De vlammen ontstonden uiteindelijk door geblokkeerde remmen. "De wielen van de voorlaatste wagon hebben toch heel wat schade opgelopen", aldus Marc, die samen met zijn vrouw al acht jaar in heel Vlaanderen treinen filmt. "Dat zie je toch niet elke dag." Het incident veroorzaakte uiteindelijk heel wat hinder op het spoor. Zo konden de treinen slechts over een spoor nog passeren en ontstond er zo'n 30 minuten vertraging. Uiteindelijk kon de trein rond 17 uur verder rijden. (JEW)