Politie overleeft aanslag met spijkerbom

WAPENGEKKE BEWONER VERZET ZICH TEGEN CELSTRAF

Enkele inspecteurs van de politie Deinze-Zulte hebben vorig jaar een aanslag met een spijkerbom overleefd in Astene. De politie wilde in de Baarsstraat een huiszoeking uitvoeren in een onderzoek naar drugs en wapens, maar bewoner Sebastien D. wilde zich niet zonder slag of stoot overgeven. Als bij wonder liep een agent slechts een snijwonde aan zijn hand op.

De politie had in de eerste maanden van 2015 verschillende tips binnen gekregen over een man die zich inliet met drugs (speed en cannabis, red.) en vrij fanatiek bezig was met wapens.

Prikkeldraad

Die tips waren zeker geen loos alarm, want in de sociale woning van D. trof de politie onder meer enkele replica's van kalasjnikovs (wat niet strafbaar is, red.), een revolver, een werpster, een baseballbat met prikkeldraad op het uiteinde en tientallen kogels. Maar dat de man ook een spijkerbom in huis had liggen, dat had niemand op voorhand durven denken. Het gevaar zo'n spijkerbom werd duidelijk in 2013, toen de twee broers Tsarnajev twee spijkerbommen lieten ontploffen tijdens de jaarlijkse marathon in Boston. Drie mensen kwamen om. 260 mensen raakten gewond, waarvan zestien slachtoffers hun ledematen verloren.

Arbeidsongeschikt

Op 26 mei 2015 belde de politie aan bij D. in de Baarsstraat. Maar opendoen wilde hij niet. Omdat de politie de deur niet wilde inbeuken, kwam er ook een slotenmaker ter plaatse. Maar net voor hij de deur wilde openen, ontplofte plots een spijkerbom. Als bij wonder raakte geen enkele spijker een inspecteur. "Een collega raakte wel lichtgewond tijdens die interventie en was hierdoor arbeidsongeschikt", bevestigt politiewoordvoerster Julie Van den Heede. "Maar dat kwam niet door die spijkers, maar wel bij het openen van de deur." Hij had een snijwonde in zijn hand opgelopen.

Drugsgebruik

D. werd hiervoor bij verstek veroordeeld tot 40 maanden cel, maar de zaak kwam gisteren opnieuw voor. "Ik vertrok in november om te werken op campings in Nord-Pas-de-Calais", zei hij. "Ik wilde daar werken want na de inval van de politie was mijn deur kapot en is er bij mij ingebroken." Toen de rechter het woord inval hoorde, begon ze net niet te steigeren. "Ik noem dat een aanval van u." D.'s advocaat Jeroen Van Kerrebroeck legt uit waarom hij terugkwam uit Frankrijk. "Ze betaalden hem daar niet meer en in België wilde hij terug iets opbouwen." Alleen werd de man onmiddellijk in de boeien geslagen toen hij in ons land weer was. "Ik zou dan ook een zware werkstraf willen vragen. In Frankrijk heeft hij niks meer gebruikt. In de gevangenis zou ik zelfs urinestalen laten nemen om aan te tonen dat hij niet gebruikt." Gisteren velde de rechter een tussenvonnis om een deskundige aan te stellen die de man onderzoekt. De behandeling volgt in het najaar.