Opruimcoach Iris (23) helpt orde scheppen in chaotisch huis

Opruimcoach Iris Van Onsem.
Anthony Statius Opruimcoach Iris Van Onsem.
Lijkt je kleerkast op een jungle en zou je met de inhoud van je zolder een kleine rommelmarkt kunnen vullen? Dan kan je misschien eens een opruimcoach overwegen. Met Iris Van Onsem (23) is er sinds kort ook zo'n 'professional organizer' in de buurt. "Minder spullen betekent meer gemoedsrust", zegt Iris.

Het beroep opruimcoah of huishoudcoach bestaat al jaren in Nederland en ook in ons land geraakt het steeds meer ingeburgerd. Ook Iris Van Onsem uit Deinze, sinds kort woonachtig in Deurle, ziet een stijgende nood aan hulp bij het opruimen. Nu werkt het meisje in een traiteurzaak, maar na haar uren is ze gediplomeerd professional organizer, zoals dat officieel heet.

"Ik heb lange tijd met mijn papa alleen gewoond en ik hielp al van kindsbeen af mee in het huishouden", vertelt Iris. "Ik ben altijd al ordentelijk geweest en nu wil ik andere mensen daar graag bij helpen. Mijn klanten zijn vaak mensen die door het werk of het gezin te weinig tijd hebben om eens grondig hun huis op te ruimen. Of ze hebben gewoon geen zin om aan die uitpuilende wasmand of kleerkast te beginnen. Mijn taak is om samen met die mensen een systeem uit te dokteren zodat opruimen geen zware taak meer hoeft te zijn en zodat het zelfs plezant wordt."

"Een gouden tip? Ruim eerst uw kasten op. Ik kom gek van servieskasten met twaalf verschillende soorten borden en tien soorten glazen. Is dat allemaal nodig? Het neemt plaats in en het staat er meestal maar stof te vergaren. Ook medicijnen liggen vaak wanordelijk verspreid in huis. Steek daarom je medicijnen in één doorzichtige doos, zodat je onmiddellijk ziet wat je nodig hebt. In je kleerkast kan je bepaalde kledij beter oprollen dan opplooien; zo voorkom je kreuken en zo spaar je ook plaats uit."

Schuldgevoel

"Opruimen betekent ook soms afscheid nemen", vervolgt Iris. "Spullen met emotionele waarde, die houd ik meestal tot op het laatste moment, wanneer al de rest is opgeruimd. Vaak is het niet nodig om materiële herinneringen te houden, maar sommige mensen voelen zich schuldig wanneer ze iets wegdoen. Ik ken dat gevoel. Zo ben ik al zeer vaak verhuisd en het enige wat ik altijd meenam was een kinderfiets. Uiteindelijk heb ik die bij mijn laatste verhuizing achtergelaten. En dat voelde goed. Want hoe minder spullen, hoe meer vrijheid. Je hoeft je niet meer druk te maken over je huis dat er vuil bijligt. In een laatste stap kan je spullen weggooien, verkopen of wegschenken. In het laatste geval werk ik samen met de vzw Veilige Thuis, een organisatie voor mensen met een mentale beperking in Deinze."

Tot slot richt Iris haar pijlen naast wanordelijke huishoudens ook op bedrijven. Wie hulp kan gebruiken bij het organiseren van de stockruimte of werkplek, kan haar ook contacteren.

Info: 0499/21.98.00, vanonsemiris@gmail.com of www.irisvanonsem.be. (ASD)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.