Op bonsai-toer door stadscentrum

Lieve Verhulst tussen haar bonsai-boompjes.
Foto Anthony Statius Lieve Verhulst tussen haar bonsai-boompjes.
De Vlaamse Bonsaivereniging afdeling De Leie houdt op zondag 27 augustus een bonsai-toer door het stadscentrum. "Op zeven verschillende locaties kan je prachtige exemplaren van deze unieke mini-boompjes bewonderen", zegt de Deinse bonsaiverzorgster Lieve Verhulst (58).

Voor de veertigste verjaardag van de Vlaamse Bonsaivereniging houdt afdeling De Leie een bonsai-toer, geïnspireerd op de kunstroute van Watou. "Want een bonsai, dat is een kunstwerk", zegt Lieve Verhulst, secretaris van VBV De Leie. Lieve verzorgt in haar tuin meer dan tachtig bonsais. "Met de nadruk op verzorgen, want in de Japanse filosofie kan je geen bonsai bezitten. Deze bomen worden soms tot 500 jaar oud. Ze vereisen heel wat onderhoudswerk", vertelt Lieve. "Een bonsai is geen boomsoort. Het kan eender welke boomsoort zijn: van eik tot den. Bonsai betekent letterlijk 'boom in pot' in het Japans. Het concept ontstond 2.000 jaar geleden in China en Japan. Daar hebben ze er een hele filosofie rond gecreëerd. De kunst is om de boom er te laten uitzien als een oude volwassen boom, maar dan in het klein.


De bonsai-toer is gratis. De boompjes zijn te bewonderen in de binnentuin van het mudel, de hal van de Leiespiegel, het Kaandalpark, onder de stadsluifel op de Markt, op het Sint-Poppoplein, in het Martinuspark en het Brielpaviljoen. Tussen 10 en 17 uur zijn er demonstraties. In het Brielpaviljoen kan je proeven van Bonsai Tripel, een speciaal groenkleurig biertje. Meer info:www.vlaamse bonsai.be/afdelingen/de-leie of www.facebook.com/vbvdeleie.


(ASD)