Naar school in klasje van stro

OUDERS EN LEERLINGEN BOUWEN KLASLOKAAL VAN HOUT, LEEM EN STRO

De kleuters van De Sterrebloem met begeleidsters Emmy en Annemie kwamen zaterdag al eens hun nieuwe klaslokaal inspecteren.
Anthony Statius De kleuters van De Sterrebloem met begeleidsters Emmy en Annemie kwamen zaterdag al eens hun nieuwe klaslokaal inspecteren.
De kleuters van De Sterrebloem mogen het schooljaar starten in de meest unieke klas van Deinze, Nevele en zelfs ver daarbuiten. Hun nieuwe kleuterblok is opgetrokken uit hout, leem en stro. "De ouders, leerkrachten én leerlingen hebben dit grotendeels zelf gebouwd", zegt Jürgen Loones, voorzitter van de raad van bestuur.

De kleuter- en lagere school De Sterrebloem in Meiegem bestaat nog geen decennium maar ze mogen al uitpakken de meest unieke kleuterklas van de streek. Het afgelopen jaar bouwden leerkrachten, ouders én leerlingen samen een nieuw kleuterblok met hout, leem en stro als hoofdmaterialen. Zaterdag werd het nieuwe gebouw feestelijk geopend in aanwezigheid van de leerlingen, ouders, de vrijwilligers, sympathisanten, sponsors, kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en... de grote, boze wolf. Want wie het over een huisje van stro heeft, denkt al snel aan het sprookje van de drie biggetjes. De kleuters werden al snel gerustgesteld: dit klasje blaas je niet zomaar omver.


"De muren zijn opgebouwd uit 405 strobalen met elk een gewicht tussen de 12 en 15 kilogram", zegt architect Bruno Deraedt van het Gentse BAST architects & engineers.

Dit is het eindresultaat.
Anthony Statius Dit is het eindresultaat.

Duurzame materialen

"De strobalen zijn zodanig hard samengeperst dat er bijna geen zuurstof meer aanwezig is, een beetje zoals bij een dikke, houten balk. Dit klasje is dan ook zeer stevig en volledig brandveilig. De strobalen werden bedekt met leempleister en langs de buitenzijde werd er nog een kalklaag aangebracht. Het gebouw bestaat dus grotendeels uit hout, leem en stro. Dit zijn allemaal duurzame, onuitputbare materialen en dit project heeft een zeer lage impact op het leefmilieu."


"Maar het mooiste aan dit project is het teamwork van De Sterrebloem. Deze kleuterblok staat er dankzij de tomeloze inzet van de vrijwilligers", zegt Jürgen Loones van De Sterrebloem. Het kostenplaatsje van deze nieuwbouw? "135.000 euro, waarvan 70 procent via overheidssubsidies en 30 procent via een lening met staatsgarantie. Andere onkosten zoals het ereloon van de architect heeft de school zelf gedragen door geld in te zamelen via Socrowd en Ulule", vertelt bouw-papa Sven Vandermeirsch, die een speciale bedanking en applaus kreeg. "We hebben ook zo'n 25.000 euro uitgespaard door heel wat werken zelf te doen. Zo hebben we in april samen met de ouders en leerlingen 405 strobalen in het houtskelet gestapeld. Verder hebben we ook zelf de leempleister en de vloerisolatie geplaatst."


Met het nieuwe kleuterblok is de eerste fase van de make-over van De Sterrebloem afgerond.

Ook leerlingen hielpen mee aan de bouw.
Anthony Statius Ook leerlingen hielpen mee aan de bouw.

Nieuwe klaslokalen

"In een volgende fase gaan de vloeren en het dak van het bestaande schoolgebouw eraf en er komt een tussenverdieping met twee nieuwe klaslokalen bij. Er werd opnieuw een subsidieaanvraag ingediend en we hopen nog eind dit jaar te kunnen starten met de werken. In een later stadium worden de ramen vernieuwd, komt er nieuwe isolatie en de twee daaropvolgende fases zijn een overdekte speelplaats en een nieuwe refter met daarboven een rustige ruimte op de eerste verdieping", besluit Sven.

April: ouders stapelen de hooibalen in het skelet
Anthony Statius April: ouders stapelen de hooibalen in het skelet