Mysterieus meisje met kaars waakt over dorp

Nils met zijn aangetrouwde tante Poei en Anke Van Hoecke, de nicht van zijn mama, bij het kunstwerk.
Anthony Statius Nils met zijn aangetrouwde tante Poei en Anke Van Hoecke, de nicht van zijn mama, bij het kunstwerk.
De Belgisch-Amerikaanse street artist Nils Westergard (25) heeft gisteren zijn kunstwerk in Astene-dorp onthuld. Op de achterkant van zaal Ten Hove waakt een mysterieus meisje over een rode kaars. "Leuk dat er al zoveel familie kwam kijken", zegt Nils, die roots heeft in Zomergem en Deinze.

Het tweede streetart-project van Deinze is een feit. De voorbije dagen werkte de Amerikaans-Belgische kunstenaar Nils Westergard aan een levensgrote muurschildering op de achterzijde van zaal Ten Hove in Astene-dorp.


Voor de 25-jarige Nils was zijn verblijf in Deinze een beetje thuiskomen. De jonge kunstenaar is geboren en getogen in Richmond, Virginia, maar zijn grootouders wonen in Zomergem. Ook in Deinze heeft hij veel familie. Via zijn nichtje Charlotte De Mey kwam Nils in contact met Ward Foulon van de vzw Kraft, die streetart promoot in Deinze.


"Ik heb veel leuke herinneringen aan Zomergem en Gent, maar het is de eerste keer dat ik in Deinze kwam", vertelt Nils. "Ik was aangenaam verrast door alle bezoekjes van familieleden. Normaal gezien kwam ik enkel voor dit werk naar Europa, maar ondertussen heb ik ook een werk gemaakt in Antwerpen en morgen (vandaag, red.) trek ik naar Amsterdam."


Het werk van Nils toont een jong meisje die de vlam van een kaars beschermt.


"Het meisje is een vriendin van mij die model wou staan. Ik werk vooral in zwart-wit, enkel de kaars is rood omdat dit warmte uitstraalt. Het werk heeft voorlopig nog geen naam, maar dat komt nog wel. Ik laat dat altijd eerst even bezinken."


"Het is een zeer integer werk, dat een krachtig signaal van hoop en liefde over Astene brengt", zegt cultuurschepen Rutger De Reu. "Het is een signaal dat we, zelfs in een wereld vol oorlog en terreur, alert moeten blijven voor het mooie en het goede in onze omgeving en beschermend moeten waken over elkaar. Het werk van Nils is zeker niet het laatste streetart-project in Deinze. Ik wil er graag een in elke deelgemeente. Daarom vragen we mensen of verenigingen een muur of een locatie ter beschikking te stellen", zegt cultuurschepen Rutger De Reu. (ASD)