Movie Max Deinze stopt na 27 jaar

VIDEOTHEEK HOUDT VANAF MORGEN GROTE UITVERKOOP

Lucréce De Meyer (midden) stond 27 jaar lang in de videotheek in Deinze, naast haar staan Nathalie Alleman en eigenaar Hans De Buysere.
Anthony Statius Lucréce De Meyer (midden) stond 27 jaar lang in de videotheek in Deinze, naast haar staan Nathalie Alleman en eigenaar Hans De Buysere.
Movie Max langs de Gentsesteenweg (N43) in Deinze sluit begin april na 27 jaar definitief haar deuren. "Netflix en digicorders houden de mensen hier weg. Onze omzet is in de laatste zes jaar met 90 procent gedaald", zegt eigenaar Hans De Buysere, die de videotheek zeven jaar geleden overnam. Vanaf morgen start de winkel aan haar uitverkoop.

Het aantal videotheken in onze regio is opnieuw gehalveerd sinds 2013. Toen bleven er nog vier van de acht over, namelijk Movie Gallery in Evergem, Movie Express in Ertvelde, De Movie in Maldegem en Movie Max in Deinze. De Movie is al een tijdje dicht en nu kondigt ook Movie Max in Deinze de sluiting aan.In 1989 startte de zaak onder de naam Videoland en zeven jaar geleden nam Hans de Buysere de winkel over. Hij doopte die om tot Moviefun, later werd het Movie Max. Lucréce De Meyer was 27 jaar lang het gezicht van de videotheek.

Eerste Harry Potter

"Ik zal vooral het volk missen", zegt Lucréce. "Er hing hier altijd een gezellige sfeer en ik maakte graag een praatje over de nieuwste films. Op drukke dagen was het echt aanschuiven voor een film. Zo herinner ik mij de eerste Harry Potter. We hadden 120 exemplaren gekocht en die waren allemaal weg op de eerste avond. Merkwaardig genoeg bestaat de topdrie van de voorbije vijftien jaar uit twee Vlaamse films, 'Aanrijding in Moskou' (1366) en 'Firmin' (1036). 'Casino Royale' (998) maakt het rijtje af. Met de opkomst van het internet werden er amper nog erotische films verhuurd. Deze zijn de laatste zeven jaar enkel nog te koop, je vindt toch alles gratis op het internet."

Netflix

"Het feit dat mensen films kopen is ook een van de redenen waarom wij sluiten", zegt eigenaar Hans De Buysere. "Een film huren kost vier euro en soms vind je een film al voor zeven euro in de winkel. Ook Netflix en propvolle digicorders houden de mensen weg van de videotheken. Onze omzet is in de laatste zes jaar met 90 procent gedaald. Met onze gokautomaten hebben we dit niet kunnen recupereren."


"Wat jammer dat de videotheek sluit", zeggen een ontgoochelde Marijke en haar dochter Aurora uit Astene. "Waar moeten wij nu nog een film huren? Wij wonen in Astene en voor ons is dit vlakbij. Ik zie het niet zitten om naar Gent te rijden om een film te huren. Wij komen hier al veertien jaar en wij huren nog geregeld dvd's. Vroeger huurden wij in de kerstvakantie bijna iedere dag een film en dan kwamen Aurora's vrienden en vriendinnen kijken. Wij hebben geen Netflix. Wij huren voornamelijk films op Blue-ray en mijn man projecteert die dan op een wit doek."


"We huren vooral de nieuwe films en ook Vlaamse films, want die vind je praktisch nergens op het internet", zegt Aurora. "Meestal kijken we met ons drie samen. Het is niet altijd gemakkelijk om een film te kiezen die we alledrie leuk vinden, maar we geraken er altijd wel uit. Een van de laatste goede films die ik hier gehuurd heb, is 'Qu'est ce qu'on a fait au Bon Dieu?'. Ik had die op school gezien en ik vond die zo goed dat ik hem nog eens ben gaan huren."


Vanaf volgende week is Movie Max enkel open op woensdag van 11 tot 21 uur, op zaterdag van 11 tot 21.30 uur en op zondag van 11 tot 21 uur. De uitverkoop start morgen.