Miljoenenoplichter op zakenreis krijgt 4 jaar cel in beroep, hof vraagt onmiddellijke aanhouding

Het Gentse hof van beroep.
Wannes Nimmegeers Het Gentse hof van beroep.
Een 64-jarige zaakvoerder, een berucht man in Deinze, heeft in beroep een celstraf van vier jaar gekregen nadat hij maar liefst 4,2 miljoen euro verduisterde via zijn bedrijf. Maar liefst 3,9 miljoen euro werd verbeurdverklaard. In eerste aanleg kreeg hij zes jaar cel. Volgens zijn advocaat Walter Van Steenbrugge woont de man nu in Frankrijk. Het hof besloot de man onmiddellijk aan te houden.

Een kasteel, een poepchic horloge, een heleboel dure reizen, ontelbare bezoekjes aan de duurste restaurants. Je kan het je zo gek niet bedenken of Fabien S., zaakvoerder van het inmiddels failliete bedrijf voor het onderhoud van motorfietsen nv UNO, gaf er ontelbaar veel geld aan uit. Geld dat niet van hem was: de man maakte zich schuldig aan miljoenenverduistering en kreeg daarvoor in beroep vier jaar cel. Daarnaast werd er ook een beroepsverbod opgelegd. “Dit is absoluut noodzakelijk”, klinkt het in het arrest van het hof. “Niet alleen om de maatschappij in het algemeen en het reguliere commerciële circuit in het bijzonder te beschermen tegen de beklaagde , maar ook om de beklaagde te weerhouden van recidive en hem te doen inzien dat de regels die het eerlijke handelsverkeer beheersen strikt moeten worden nageleefd.” S. was niet aanwezig op de uitspraak, volgens zijn advocaat moest hij op zakenreis van Parijs naar het Russische Minsk. Het hof sprak een onmiddellijke aanhouding uit voor de man.

Decadente vliegtuigreizen

“Het is intussen meer dan tien jaar geleden dat Fabien en ik in Saoedi-Arabië een contract ondertekenden”, zei slachtoffer Christof Roos in onze krant tijdens het proces in eerste aanleg. Hij diende nooit een klacht in. Roos is een voormalig gemeenteraadslid voor Open Vld in Deinze en baatte in het kielzog van zijn vader Robert de apotheek op de Markt uit. “Tot vlak voor ik met Fabien in zee ging. Ik had mijn apotheek overgelaten en dus heel wat extra geld. Samen zouden we aan een project werken rond stamcellen. Ik had het gevoel dat ik aan het investeren was in de toekomst. Maar eigenlijk heb ik betaald voor de decadente vliegtuigreizen en de licentie waar nooit iets van in huis kwam. In totaal moet Fabien me zo’n 5 tot 10 miljoen Belgische Frank afhandig gemaakt hebben, 125.000 tot 250.000 euro.”

Een dromer

 In de tijd dat ze samenwerkten, heeft Christof hem zeer goed leren kennen. “Hij was een dromer, iemand die iedereen het gevoel gaf dat alles mogelijk was. Maar uiteindelijk bleek hij een fantast.” Het voormalige gemeenteraadslid zat diep in de put toen hij dat doorhad. “Dat is ook de reden waarom ik uiteindelijk geen klacht ingediend heb: ik zat er helemaal door, mijn huwelijk ging eraan kapot. Fabien beloofde mij iedere maand 2.500 euro schadevergoeding te betalen als ik niet naar de politie stapte. Te weinig, natuurlijk, en hij heeft dat enkel de eerste maand betaald. Gelukkig is alles goed gekomen, want ik heb alles kunnen ontvluchten. Ik ben dom geweest, maar ik blijf nog altijd optimistisch in het leven staan.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jos Spriet-Dewaele

    Die is op wereldreis en we zien hem nooit meer terug in belgie. Zulke advocaten voor crapuul zijn er genoeg want die hebben geld

  • Chris Deckers

    Allez, onze superbekwame "Justitie" is toch zo sportief geweest om hem eerst te laten vertrekken, dan veroordelen en uiteraard de onmiddellijke aanhouding bevolen. Stripverhaal? Neen, normale gang van zaken in dit land.

  • herman van cauter

    0,0 euro gaat hij terugbetalen. Alles staat op vrouw en kinderen en wegens de onnozele wet v/d schending v/d privacy mag het zelfs niet uitgezocht worden !