Met z'n allen netjes op de rem

ALLEEN ZONE DEINZE-ZULTE KLIST VEEL LAAGVLIEGERS TIJDENS FLITSMARATHON

Langs de vaart in Lovendegem werd een hele voormiddag geflitst door de politie.
JVK Langs de vaart in Lovendegem werd een hele voormiddag geflitst door de politie.
Net als in de rest van het land zijn gisteren in de regio Eeklo-Deinze massaal flitscontroles gehouden. Het overgrote deel van de bestuurders ging braaf op de rem staan. Enkel bij een controle in de zone Deinze-Zulte liepen uitzonderlijk veel laagvliegers tegen de lamp.

Wekenlang konden inwoners van alle Belgische steden en gemeenten op de website ikflitsmee.be een locatie ingeven voor mogelijke flitscontroles. De politie ging gisteren met die resultaten aan de slag en voerde tijdens de voorbije 24 uur talloze flitscontroles uit. Zo ook in onze regio.


De actie werd op voorhand op grote schaal aangekondigd, en dat bleek zijn vruchten af te werpen. De eerste resultaten van de controles, die gisteravond kwamen binnengesijpeld, leken veelbelovend. "Je merkt wel dat mensen extra goed opletten", zegt een agent die gisteren in de voormiddag een flitswagen aan de vaart in Lovendegem bemande. "Er zijn nog niet zo veel overtredingen geweest. Het is natuurlijk allemaal goed aangekondigd. Bovendien weten veel mensen in een kleine politiezone als de onze intussen wel hoe de flitswagens eruitzien. Dit is ook een plek waar we af en toe staan."


De controle in Lovendegem draaide dan ook positief uit: van de 322 gecontroleerde wagens reden er amper zes te snel. "En ook bij onze andere controles hebben we heel weinig geflitst", klinkt het bij de lokale politie LoWaZoNe (Lovendegem, Waarschoot, Zomergem en Nevele). Op de N9 in waarschoot werden slechts 16 van de 548 bestuurders betrapt op overtredingen, en in de Damstraat in Nevele zelfs maar één op de 204. "Er was wel één uitschieter: een bestuurder die 118 reed waar hij 70 mocht. Zijn rijbewijs wordt uiteraard ingetrokken."

Elke hardrijder vloog medogenloos op de bon.
JVK Elke hardrijder vloog medogenloos op de bon.

Gehoorzame bestuurders

De trend van de gehoorzame bestuurders leek zich gisteren op het eerste gezicht in de hele regio door te zetten. "Flitsmarathon in onze zone: 688 voertuigen gecontroleerd op 5 plaatsen met slechts 13 geflitste voertuigen #goedzo #goforzero", meldde de politiezone Meetjesland-Centrum (Eeklo, Kaprijke en Sint-Laureins) trots op Twitter. In Eeklo werd er geflitst in de Oostveldstraat, de Raverschootstraat, de Kriekmoerstraat en Zandvleuge. In Sint-Laureins stonden agenten opgesteld in de Leemweg. "Allemaal locaties die de bewoners vaak kozen", klinkt het. Ook de Maldegemse politie boekte voorlopig goede resultaten. In de voormiddag passeerden 671 automobilisten aan flitscontroles in de Gisdenlaan, de Aalterbaan, de De Swaeflaan, de Urselweg en Veldeken. Maar 18 van hen reden te snel.


Enkel in de politiezone Deinze-Zulte werden meer overtreders op de bon gegooid. Bij een controle in de namiddag liepen maar liefst 32 van de 96 bestuurders tegen de lamp. In de voormiddag was het nochtans beter begonnen: bij een eerste controle reden maar 30 van de 347 mensen te snel. "Mogelijk ligt het aan de locatie. Dat moeten we nog analyseren", zegt Julie Van den Heede van de lokale politie.

Onvolledige resultaten

Omdat de resultaten die de politie gisteren vrijgaf nog zeer onvolledig was, is het nog niet duidelijk hoe veel van de door de bevolking aangeduide locaties uiteindelijk door de politie werden gecontroleerd.