Liefde is... Sint-Poppoplein bouwen in Lego-blokjes

DEINZENAAR TOONT PLAATS WAAR HIJ PARTNER ONTMOETTE

Dennis Van Den Berghe en Kimberley Lammerteyn bij 'hun' Sint-Poppoplein met Tolpoortbrug.
Anthony Statius Dennis Van Den Berghe en Kimberley Lammerteyn bij 'hun' Sint-Poppoplein met Tolpoortbrug.
Brick Event deed afgelopen weekend heel wat monden van Lego-fans openvallen. Naast een exacte replica van het station Amsterdam Centraal of een 3,5 meter hoge kraan, werd ook het Sint-Poppoplein van Deinze nagebouwd. "Omdat ik daar vorige zomer de liefde van mijn leven heb leren kennen", zegt de 34-jarige Deinzenaar Dennis Van Den Berghe.

De jonge mama's Melissa Matthys en Griet Hemelsoet haalden met hun derde editie van Brick Event honderden Lego-fans naar ontmoetingscentrum Ter Gulden Celle in Doornzele.


Zo ook Deinzenaar Dennis Van Den Berghe (34). Hij had het Sint-Poppoplein en de Tolpoortbrug in Deinze nagebouwd. Samen met zijn vriendin Kimberley Lammerteyn toont hij trots zijn creatie. "Ik heb daar vorige zomer de liefde van mijn leven onmoet", vertelt Dennis. "Kimberley en ik kwamen allebei naar de Happy Days-concerten kijken en daar is de vonk overgeslagen. Sindsdien is het plein voor mij een speciale plek en ik heb het op het zicht zo goed mogelijk proberen nabouwen. Een andere Deinzenaar Julien Andries is bezig met de Onze-Lieve-Vrouw-kerk die naast het Sint-Poppoplein ligt. Het zou tof zijn om onze twee constructies ooit eens samen te voegen."

Organisatoren Melissa en Griet met hun mannen Wout en Andy bij de fantasietuin van Melissa.
Anthony Statius Organisatoren Melissa en Griet met hun mannen Wout en Andy bij de fantasietuin van Melissa.

Dubai

Naast emotionele constructies stonden er heel wat technische pareltjes. Zoals de rode kraan van Joachim Verniers (30). Een constructie van 3,5 meter hoog en ongeveer even lang geraakte maar net tussen het plafond en de tafel waarop het verankerd stond. "Hier zijn zo'n 800 uren bouwtijd in gekropen en ik schat het aantal onderdelen op zo'n 40.000", zegt Joachim. "Dit is mijn eerste en voorlopig enige zelfgemaakte Lego-werk. Het is gebaseerd op een bestaande Mammoet-kraan van 235 meter hoog, hetzelfde model dat gebruikt werd om de Dubai Eye te bouwen."


"Hier kunnen volwassenen het kind in zichzelf naar boven halen", zegt mede-organisator Melissa. "Bij Griet en mij is de passie zo'n vijf jaar geleden ontstaan door de Lego-sets van onze zonen Nils en Brent. Ondertussen zijn zij de Lego al een beetje ontgroeid, maar wij zijn volledig in de ban van de blokjes en ook onze mannen Wout en Andy zijn bezeten. Dat op Lego geen leeftijd staat, bleek afgelopen weekend overduidelijk op Brick Event.

De meer technische constructie van Joachim Verniers: een kraan van 3,5 meter hoog.
Anthony Statius De meer technische constructie van Joachim Verniers: een kraan van 3,5 meter hoog.

Verdubbeling

Het merendeel van de bezoekers en exposanten schommelde tussen de 25 en 50 jaar. "Met 32 standhouders, een verdubbeling sinds de start, zitten we dit jaar aan onze limiet. We hebben helaas exposanten moeten weigeren, maar we zijn nog niet van plan om naar een grotere zaal te verhuizen, het moet gezellig blijven", zegt Melissa.