Leeuw van Vlaanderen is niet meer

OUDSTE DEINZENAAR OVERLEDEN OP 105-JARIGE LEEFTIJD

Oscar in februari dit jaar: op zijn 105de verjaardag geeft hij een demonstratie op de hometrainer.
Foto Anthony Statius Oscar in februari dit jaar: op zijn 105de verjaardag geeft hij een demonstratie op de hometrainer.
Oscar Van Neste, de oudste inwoner van Deinze, is in de nacht van zaterdag op zondag overleden. De Leeuw van Vlaanderen vierde op 15 februari nog uitbundig zijn 105de verjaardag. Toen demonstreerde hij fier zijn fietskunsten op de hometrainer van woon- en zorgcentrum Sint-Vincentius in Ten Bosse. "Hij was de eeuwige optimist", zegt zijn jongste dochter Daisy (44).

De stad Deinze is haar oudste eeuweling kwijt. Oscar Van Neste zou op 15 februari 106 jaar geworden zijn. Op zijn laatste verjaardagsfeestje danste hij nog met de verpleegsters en in mei poseerde de man nog fier voor onze HLN-fotoreportage van opmerkelijke eeuwelingen. "Ik was een schone vent, hè?", zei hij toen met die eeuwige, jongensachtige fonkeling in zijn ogen. In de nacht van zaterdag op zondag sloten die ogen zich voor altijd.


"Pa liep een tijdje geleden een zware bronchitis op en die is hij niet meer te boven gekomen", zegt zijn dochter Daisy. "Het ging al een tijdje minder met zijn gezondheid. Hij heeft hard gevochten, maar dit weekend heeft hij de strijd moeten opgeven. Ons pa was ijzersterk, maar een mens kan niet blijven leven."


Oscar begon al op jonge leeftijd te werken en na enkele jobs zoals vlasbewerker was hij het grootste deel van zijn leven actief als slager en thuisslachter. Samen met zijn vrouw Maria kreeg hij vijf kinderen, waarvan Daisy de jongste is. De man was toen al 61 jaar, maar hij stopte pas met werken op zijn 85ste en daarna bleef hij actief op de boerderij en in de tuin.


"Door veel en hard te werken, leef je langer", vertelde Oscar op zijn verjaardagsfeest. "Pa was een eeuwige optimist", zegt Daisy. "Ook op mindere dagen bleef hij altijd positief en ik denk dat hij daarom ook zo lang gezond is gebleven. Tot een tijdje geleden fietste hij nog iedere dag een half uurtje op de hometrainer van het rusthuis. Hij bleef graag in beweging."

Vrij

Zij bijnaam 'Leeuw van Vlaanderen' had Oscar te danken aan zijn avonturen tijdens WOII. "Met Oscar is de laatste overlevende oud-strijder van de Achttiendaagse Veldtocht overleden", zegt Gilbert Van Houtte, die Oscar al jaren kent van de Oudstrijdersbond Dentergem. "Oscar heeft altijd in Oostrozebeke gewoond en gewerkt en in 1996 verhuisde hij naar de Kerkstraat in Dentergem. Op 28-jarige leeftijd nam hij deel aan deze WOII-veldtocht van 10 tot 28 mei in 1940. Na de capitulatie van België op 28 mei werden honderdduizenden Belgische soldaten door de Duitsers krijgsgevangen genomen. Oscar kon dit voorkomen door met paard en kar weg te vluchten van de weide waar de soldaten werden bijeengedreven. Kort voor zijn aankomst thuis wist hij paard en kar om te ruilen voor een fiets en zo fietste hij zijn vrijheid tegemoet. Hij overleefde twee wereldoorlogen en de Spaanse griep."


De uitvaartplechtigheid heeft plaats op zaterdag 2 december om 10.30 uur in de Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stephanus in Dentergem.