Leerlingen De Sterrebloem bouwen eigen klasje van stro

Ook deze leerlingen kwamen een handje toesteken op de bouwwerf.
Anthony Statius Ook deze leerlingen kwamen een handje toesteken op de bouwwerf.
Bij de ervaringsgerichte school De Sterrebloem weten ze hoe de handen uit de mouwen te steken. De leerlingen, leerkrachten en ouders sleurden gisteren met 405 stobalen van meer dan 12 kilogram en na het laatste belsignaal stonden de muren van hun nieuwe strooien klasje al recht.

De leerlingen, leerkrachten, ouders en zelfs enkele oud-leerlingen waren gisteren druk in de weer om het houtskelet op te vullen met strobalen. Ze kregen hulp van enkele leerlingen TSO Bouw- en houtkunde van de Gentse Steinerschool en de firma Aardig Gedacht keek toe of alles wel rechtstond.

Ook de ouders kwamen een handje toesteken.
Anthony Statius Ook de ouders kwamen een handje toesteken.

Duurzaam en brandveilig

"Samen met enkele bouw-papa's hebben wij eerst de strobalen van de tractor geladen", vertelt Viktor De Boever (11). "Hierbij hebben we een lange ketting gevormd en zo maar liefst 405 strobalen in het gebouw gestapeld. Zo'n strobaal weegt tussen de 12 en 15 kilogram, dus dat was nog een redelijk lastig karweitje. Maar door het goede teamwork lag alles op een uurtje klaar. Ik vond het heel leuk, zo eens werken in de gezonde buitenlucht."


"Nadat alle strobalen op hun plaats liggen worden ze geschoren en maandag worden deze bedekt met leempleister en langs de buitenzijde nog eens met een kalklaag", zegt Jürgen Loones, voorzitter van de raad van bestuur van de school. "Alle materialen zijn duurzaam en ook volledig brandveilig. De strobalen zijn zodanig hard samengeperst dat er bijna geen zuurstof meer aanwezig is, een beetje zoals bij een dikke, houten balk." (ASD)