Laatstejaars weten nu hoe ongeval aanvoelt

In de minirollercoaster ervaren de leerlingen de impact van een botsing.
Foto Anthony Statius In de minirollercoaster ervaren de leerlingen de impact van een botsing.
De laatstejaars van alle Deinse secundaire scholen konden gisteren de impact van een autocrash voelen. Rotary Club Deinze organiseerde zijn jaarlijkse Tweedaagse van de verkeersveiligheid in de Brielpoort. "Vanaf volgend jaar willen we ook iets voor leerlingen van het vijfde secundair organiseren", zegt voorzitter Christophe Mortier.

Al meer dan 25 jaar organiseert Rotary Club Deinze de Tweedaagse van de verkeersveiligheid in de Brielpoort in samenwerking met de politie, de schoolgemeenschap van Deinze, Drugpunt en CLB. Maar liefst 447 leerlingen uit het zesde middelbaar konden gisteren en ook vandaag deelnemen aan de interactieve sessies.


"Deze leerlingen zullen binnenkort actief deelnemen in het verkeer met auto's of motoren", zegt voorzitter Christophe Mortier. "Beter dan gewoon filmpjes te tonen, laten wij de jongeren verkeersveiligheid aan den lijve ondervinden. Met de tolwagen en de crashauto wordt de impact gesimuleerd van bepaalde ongevallen, maar we besteden ook aandacht aan de invloed van alcohol en drugs op het rijgedrag. Dankzij de firma Cools Transport wordt het dodehoekeffect bij een vrachtwagen aangetoond."


"We zijn ook van plan om vanaf volgend jaar iets te organiseren voor de leerlingen van het vijfde secundair. Zo denken we aan de theatervoorstelling 'Fractie van een seconde' . Hiervoor zouden we samenwerken met het Fonds Jan Filliers", besluit Mortier.


(ASD)