KSA Ahoy Vinkt levert nieuwe dragers

REUZEN KRIJGEN NIEUWE OUTFIT AANGEMETEN

De elf reuzen van Deinze in hun vorige outfits. Zondag steken ze volledig in het nieuw.
Anthony Statius De elf reuzen van Deinze in hun vorige outfits. Zondag steken ze volledig in het nieuw.
De leden van de KSA ahoy Vinkt levert de nieuwe generatie reuzendragers voor de Canteclaerstoet op zondag 21 mei. De jongens en meisjes van de Vinktse jeugdbeweging treden hiermee in de voetsporen van de familie Peirens, die jarenlang de elf reuzen door de straten van Deinze loodste. "We zullen met twintig leden van de leiding en oud-leiding klaarstaan", zegt Matthias Neirynck van De Liete, de oud-leiding van KSA Ahoy Vinkt.

Het Canteclaercomité en POLS heeft dan toch nieuwe, stevige schouders gevonden om de Deinse reuzen te dragen tijdens de Canteclaerstoet. In september 2015 deed Platform Erfgoed Leie-Schelde (POLS) nog een oproep naar nieuwe reuzendragers en deze werden nu gevonden. Tot en met de vorige stoet in 2012 werden de reuzen gedragen door Fernand Peirens (74) en zijn familie. Fernand droeg maar liefst veertig jaar lang de reus Canteclaer. Komende zondag neemt een van de leden van de leiding of De Liete, de oud-leiding van KSA Ahoy Vinkt deze eervolle taak over.


"Ik werd gecontacteerd door POLS, omdat zij een nijpend tekort hadden aan reuzendragers", zegt Matthias Neirynck. "Ik heb wat mensen opgetrommeld en zondag om 13 uur zullen er minstens twintig mensen - het vereiste aantal voor de elf reuzen - klaarstaan in de Brielpoort. Verder weten we nog niet veel details. We mogen eerst wat oefenen met de reuzen. De grootste exemplaren zoals Canteclaer zelf hebben een drager en een begeleider nodig om te kunnen manoeuvreren. We wilden zeker onze bijdrage leveren."

Enkele reuzendragers van KSA Ahoy Vinkt met de kleinste reus 'Krieltje Kakelkont'. met van links naar rechts: Matthias Neirynck (29), Thibo (17), Stefaan (50), Dirk (46), Senne (17), Gertjan (28) en Robbe (17).
Anthony Statius Enkele reuzendragers van KSA Ahoy Vinkt met de kleinste reus 'Krieltje Kakelkont'. met van links naar rechts: Matthias Neirynck (29), Thibo (17), Stefaan (50), Dirk (46), Senne (17), Gertjan (28) en Robbe (17).

Marc De Bel

De eerste Deinse reuzen Arend Drubbel en Machteld Donza werden in 1954 in het leven geroepen ter gelegenheid van het 800-jarig jubileum van de pluimveemarkt. In 1962 liepen baljuw Arend en zijn vrouw mee in de eerste Canteclaerstoet, samen de nieuwe reuzen Canteclaer en Roede. Het kippenpaar heeft vijf kinderen: Pinte, Sproete, Crayant, Cantaert en Coppe. Het kleine reusje Krieltje Kakelkont, in het leven geroepen door jeugdauteur Marc De Bel, kwam er in 2007 bij en nu zijn er elf reuzen, waarvan Lucien Buysse uit 2012 de recentste is. De reuzen verschijnen zelden samen in het openbaar, maar tijdens de stoet zijn ze er allemaal. Leuk om te weten is dat alle reuzen - behalve Krieltje en Lucien Buysse - zondag ook volledig in een nieuwe outfit steken.

Onthulling

"De twee zussen Leentje en Dina De Clercq hokten wekenlang samen in het oude stadhuis om de reuzen te restaureren. Er werden kosten noch moeite gespaard om de reuzen op te knappen. We laten nog niets op voorhand zien, dus wie de nieuwe kleren wil zien, moet zondag zeker naar de stoet komen", zegt Karen Steyaert van het Canteclaercomité.