Kleuters krijgen les in klasje van stro

DE STERREBLOEM ZET IN OP DUURZAAMHEID BIJ BOUW NIEUWE LOKALEN

De Sterrebloem breidt uit om meer ouders de kans te bieden om hun kroost in te schrijven.
Anthony Statius De Sterrebloem breidt uit om meer ouders de kans te bieden om hun kroost in te schrijven.
Wie het sprookje van de drie biggetjes kent weet dat een huis van stro meestal geen goed idee is. Bij ervaringsgerichte school De Sterrebloem weten ze beter. Men bouwt er een klaslokaal van stro en wie wil, kan een stukje mee betalen. "Voor 15 euro kan je een van de strobalen kopen die in het gebouw komen", zegt Jürgen Loones, voorzitter van de raad van bestuur.

 


De Sterrebloem werd in 2009 opgericht door een groep ouders en biedt ontwikkelingsgericht onderwijs voor kleuters en lagereschoolkinderen. "We startten met veertig kinderen, maar dat aantal werd al snel verdubbeld", zegt communicatieverantwoordelijke Veerle Hillaert. "Ons streefdoel is het maximum van 110 kinderen, maar hiervoor is er meer ruimte nodig. We zitten momenteel in een gebouw van honderd jaar oud, maar dit voldoet niet meer aan de moderne maatstaven. Daarom startten we vorig jaar met de verbouwing van het bestaande hoofdgebouw en het optrekken van een nieuw kleuterblok. Deze nieuwbouw van 150.000 euro wordt voor 70% gesubsidieerd door de overheid. De rest van de kosten wordt gefinancierd door een lening met staatsgarantie. Andere onkosten zal de school zelf dragen door geld in te zamelen en zoveel mogelijk zelf te doen. Een van de manieren waarop de school nu geld wil inzamelen is door crowdfunding via het Ulule-platform. Iedereen kan zo dit project steunen."


"Ons nieuw kleuterblok is een houtskeletbouw opgevuld met strobalen en afgewerkt met natuurlijke leempleister", zegt Loones. "We kiezen voor deze materialen omdat we volop gaan voor een duurzame toekomst. In totaal komen er 300 strobalen in de muren van het nieuwe kleuterblok. Het zijn die balen die we te koop aanbieden. Uiteraard beantwoordt het gebouw volledig aan de strenge veiligheidsnormen die voor een schoolgebouw gelden. Door de dikke leemlaag heeft een strobalen wand een brandweerstand van 90 minuten, ruim voldoende tijd dus om het gebouw te ontvluchten bij een brand. De strobalen zijn ook stevig samengeperst, waardoor er niet veel lucht meer aanwezig is."

Een simulatiebeeld toont hoe het nieuwe lokaal er uit zal zien.
Anthony Statius Een simulatiebeeld toont hoe het nieuwe lokaal er uit zal zien.

Teller staat op 78%

De school heeft nog tot zondag 12 februari de tijd om 4.500 euro op te halen. De teller staat vandaag op 78% van het te behalen bedrag. Wie nog een bijdrage wil leveren kan dit door te surfen naar https://nl.ulule.com/sterrebloem/. Bijdragen kunnen al vanaf 5 euro en vanaf 15 euro kan je ook een beloning ontvangen, gaande van een rondleiding bij Stokerij Filliers tot een door de kleuters gemaakt stropopje.


Meer informatie via https://nl.ulule.com/sterrebloem/ of via www.desterrebloem.be.