Kalme start voor Deinse Feesten door hitte: grabbelen naar pluchen kippen onder loden zon

Kippen vangen op het Rheinbachplein.
Anthony Statius Kippen vangen op het Rheinbachplein.
De pluchen beesten werden vanop het balkon van het stadhuis naar beneden gegooid.
Anthony Statius De pluchen beesten werden vanop het balkon van het stadhuis naar beneden gegooid.
Tim, Sarah, Lianna en Christine met hun vangst.
Anthony Statius Tim, Sarah, Lianna en Christine met hun vangst.
De winnaars van de 'gouden kip': Rita Van Den Bossche met haar dochter Iris en kleinkinderen Kess en Nya.
Anthony Statius De winnaars van de 'gouden kip': Rita Van Den Bossche met haar dochter Iris en kleinkinderen Kess en Nya.
Vanwege de hitte was ook het Rode Kruis van Deinze opgetrommeld.
Anthony Statius Vanwege de hitte was ook het Rode Kruis van Deinze opgetrommeld.
De extreme hitte heeft de grote massa weggehouden uit het centrum van Deinze, maar tijdens de kippenworp stroomde het Rheinbachplein toch goed vol. Voor het eerst bij de start van de Deinse Feesten was het Rode Kruis van Deinze aanwezig en er werden ook 300 flesjes water uitgedeeld tijdens de woensdagmarkt. 

Geen start van de Deinse Feesten zonder kippenworp. Ondanks de extreme hitte verzamelden enkele honderden kippenvangers zich op het zonovergoten Rheinbachplein voor de 55ste editie en ook aan Markt 98 werden opnieuw pluchen dieren naar beneden gegooid. Voor vele inwoners is de kippenworp ondertussen een jaarlijkse uitstap geworden. Zo ook voor Tim en Sarah uit Petegem, de ouders van de tweejarige Lianna. Terwijl het meisje vanop veilig afstand toekeek met oma Christine, wist het koppel zes kippen te verzamelen. 

“Ik doe dit al van kindsbeen af en ik vind het nog altijd even leuk”, zegt Sarah. “Ik bewaar alle pluchen diertjes en ik neem ze dan mee naar Vrije Basisschool Visitatie in Sint-Amandsberg, de school waar ik lesgeef. We hebben al vaak een braadkip of bonnetjes voor de kermis gewonnen, maar nog nooit de hoofdprijs. We blijven proberen en binnen een paar jaar kan Lianna ons helpen met vangen. Nu is ze nog veel te jong en het is ook wat te gevaarlijk. Sommige mensen zijn echt zeer onstuimig bij het vangen van de pluchen beesten. Zo kreeg ik nog een ferme duw toen ik mij bukte om er eentje op te rapen. Maar dat hoort er nu eenmaal bij.”

Gouden kip

De ‘gouden kip’ ging dit jaar naar de familie Verstraete uit Oudenaarde. Voor Rita Van Den Bossche, haar dochter Iris en de kleinkinderen Kess (8) en Nya (3) was het de eerste keer. “Vorig haar hebben we vanop afstand staan kijken, maar nu hebben we eens meegedaan”, zegt Kess. “Ik heb maar twee pluchen dieren kunnen vangen en toch heb ik gewonnen, volgend jaar doe ik opnieuw mee.” Het gezin werd getrakteerd op een drankje in het stadhuis en ze gingen naar huis met een mand vol streekproducten en enkele waardebonnen om te shoppen in Deinze. 

“Door de voorspelde warmte werd dinsdagavond nog een hitteplan afgekondigd”, zegt schepen van Feestelijkheden Bruno Dhaenens (Open Deinze). “Zo werd een Rode Kruis-post opgesteld aan het stadhuis en op de Markt werden 300 flesjes water uitgedeeld.”

#LikeMe

De Deinse Feesten gaan vrijdagavond verder met de opening van de kermis op de Markt. Deze wordt muzikaal opgeluisterd door het Trio Dixie Swing. Op zaterdagavond is er Ketnet Zomertour met onder andere #LikeMe op de centrumparking aan de Brielstraat. De randanimatie begint om 13.30 uur en de optredens vinden plaats van 14 tot 17.30 uur. De toegang is gratis. Op zondag is er om 14 uur de wielerwedstrijd op de Markt en om 9 uur is er een oldtimerrit aan café De Reisduif in Zeveren.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.