Honderden toeschouwers voor BK Halve Triatlon

Het publiek kijkt toe vanop de oever van de Leie (links) wanneer de zwemmers onder de Tolpoortbrug gaan.
Foto ASD Het publiek kijkt toe vanop de oever van de Leie (links) wanneer de zwemmers onder de Tolpoortbrug gaan.
Het Belgisch Kampioenschap Halve Triatlon heeft gisteren honderden toeschouwers naar het centrum van Deinze gelokt. Die genoten van het spektakel in het water en op de weg. Even was er bezorgdheid bij voetbalclub SK Nevele dat hun terrein niet bereikbaar zou zijn voor hun match, maar dat euvel werd snel opgelost.

De zwemmers sprongen gisterenmorgen rond 9.45 uur in het water aan de jachthaven naast het Brielpaviljoen. Op dat moment had zich al een grote schare fans verzameld aan de overkant van de Leie en ook vanop de Tolpoortbrug en het Sint-Poppoplein juichte de menigte de triatleten toe. De grote publiekstrekker was natuurlijk Iron Man Frederik Van Lierde, maar ook de bedrijventeams hadden hun fans mee. Voor deze derde editie van de halve triatlon in Deinze konden voor het eerst ook teams van drie deelnemers die elkaar aflosten, zich inschrijven. Een succesformule zo blijkt, want in totaal schreven zich vijfhonderd profs, recreanten en teams in, dat zijn er een honderdtal meer dan vorig jaar. Bij de profs kwam uiteindelijk Pieter Heemeryck als eerste over de streep. Zaakvoerder Christiaan Roels van Oil Service, hoofdsponsor van het event, was zeer tevreden. "Ik ben echt zeer verrast door de opkomst van het publiek", zegt hij. "En de atleten zijn allemaal erg enthousiast over het nieuwe parcours."


De triatlonwedstrijd bezorgde voetbalclub SK Nevele, die in de namiddag op haar terrein langs Vaart Rechts moest spelen, wel wat kopzorgen. Vaart Rechts maakte immers deel uit van het fietsparcours voor de triatlon. "Wij wisten op voorhand van niets tot er plots borden stonden om de straat verkeersvrij te maken", zegt bestuurslid Koen De Clercq. "Aanvankelijk was er op de kalender geen wedstrijd gepland. Wat er fout gelopen is, weet ik ook niet", reageert burgemeester van Nevele Johan Cornelis (CD&V). "Normaal was er een parkeerverbod tot 17 uur in de straat, maar ik heb de organisator van de triatlon gevraagd het parcours open te stellen zodra de laatste renner gepasseerd was." Rond half drie was dit al het geval en zo konden spelers en publiek alsnog het voetbalterrein bereiken en kon de match gewoon gespeeld worden. (ASD/GRG)