Hondenopvang staat op de helling

UITBAATSTER PIKT HET NIET DAT DIEREN NIET MEER OP SPEELWEIDE MOGEN

Berlinda Heyerick met Rambo, een van de honden uit het opvangcentrum aan de nieuwe (groene) omheining, die de speelweide afsluit.
Foto Anthony Statius Berlinda Heyerick met Rambo, een van de honden uit het opvangcentrum aan de nieuwe (groene) omheining, die de speelweide afsluit.
Het hondenopvangcentrum aan recreatiedomein De Brielmeersen staat op de helling. Oprichtster Berlinda Heyerick pikt het niet dat de honden al een jaar niet meer op de speelweide kunnen. "Als de situatie niet verandert, dan stop ik ermee op 1 mei. Al moeten dan wel twee honden afgemaakt worden", zegt Belinda.

Is het einde van de hondenopvang in recreatiedomein De Brielmeersen nabij? Niet als het van oprichtster Berlinda Heyerick afhangt, maar een aanslepende vete met de parkverantwoordelijke van De Brielmeersen maakt haar radeloos. "Als er op 1 mei niets verandert, stop ik met het hondenasiel", zegt ze.

Hangslot

"Sinds vier jaar mag ik de speelweide naast de hondenhokken gebruiken", vertelt Berlinda. "Deze weide was toegankelijk met een zijpoortje van op het asielterrein. Sinds mei vorig jaar is het poortje vastgemaakt met een hangslot. Dit slot kwam er op bevel van de parkverantwoordelijke, omdat de honden op de weide een gevaar zouden betekenen voor de bezoekers van de Brielmeersen. Ik ontferm mij al twaalf jaar over dit asiel. In totaal werden er al 1.300 honden opgevangen, maar nooit was er sprake van een bijtincident. En nu plots vormen de honden een gevaar voor wandelaars en fietsers. Als klap op de vuurpijl liet de parkverantwoordelijke die omheining afbreken in oktober zodat er al helemaal geen sprake meer was van een speelweide. Sinds begin vorig jaar is De Brielmeersen eigendom van de provincie Oost-Vlaanderen en ik heb die dan ook ingelicht over de situatie. Op 15 februari van dit jaar heeft de provincie dan een nieuwe omheining laten zetten, allemaal geld in het water dus. Maar op bevel van de parkwachter is het hekken aan de straatkant geplaatst en ik heb tot op de dag van vandaag nog steeds geen sleutel gekregen. Het enige dat ik wil, is een poortje langs de zijkant, zodat ik gemakkelijk op de weide kan."


"Ik zet mij al twaalf jaar lang iedere dag in voor die dieren. Op reis gaan doe ik nooit. Ik betaal alle voeding en schoonmaakproducten uit eigen zak en dit zonder ooit een cent subsidie te vragen. Ik doe dit uit liefde voor die honden, maar op deze manier kan ik mijn werk niet doen. Die beestjes kunnen al een jaar niet meer rollebollen in het gras. Ik ga iedere dag tweemaal wandelen en dan laat ik ze uit aan het Brielpaviljoen, maar dit kan enkel als het niet verhuurd is. Wanneer alle hokken bezet zijn, kan ik deze ook niet grondig proper maken. Op dit moment zitten er drie honden in het opvangcentrum. Twee daarvan verblijven hier permanent omdat ze te oud zijn om te laten plaatsen. De Stafford Rambo (12) zit hier een jaar en de Mechelaar Kita (14) verblijft hier al drie jaar. Als ik stop, dan moeten zij helaas afgemaakt worden en vanaf dan moet de stad 7.500 euro per jaar betalen aan een dierenasiel om voortaan de opvang van de honden te voorzien."

Veiligheidsredenen

"Vorig najaar heeft de provincie om veiligheidsredenen de hondenafsluiting verwijderd met de bedoeling er een nieuwe, veilige afsluiting terug te plaatsen", zegt communicatieverantwoordelijke Jessie Burms. "Die beslissing is in oktober 2015 genomen, maar de uitvoering ervan liep vertraging op. De aannemer die aanvankelijk was aangesteld, liet op zich wachten waardoor de dienst Patrimonium een nieuwe aannemer moest zoeken. Uiteindelijk gingen er zo 6 maanden verloren, maar de afsluiting staat er nu wel. Morgen (vandaag) zal de laatste afwerking uitgevoerd worden, zijnde het voorzien van een hondensas en beschermingsdoeken", aldus Burms.