Gentse kunstenares bouwt nest voor artistiek talent

Katelijne De Corte in haar atelier.
Foto ASD Katelijne De Corte in haar atelier.
Katelijne De Corte (40) lanceert met Platvvorm een nieuw kunstinitiatief in Deinze. De Gentse kunstenares opent dit weekend een culturele ontmoetingsplaats in het voormalige schoolgebouw van Sint-Vincentius.

Het voormalige schoolgebouw van Leiepoort campus Sint-Vincentius aan Neerleie 2 krijgt een volledig nieuwe bestemming. Onlangs verhuisde het contactcentrum van de voedselbank naar het gelijkvloers en dit weekend opent de Gentse kunstenares Katelijne De Corte haar nieuw kunstinitiatief 'Platvvorm' in de lokalen op de bovenverdieping.


"Het wordt een plek waar kunst, filosofie en literatuur elkaar zullen vinden. Er is plaats voor vier kunstenaarsateliers waaronder twee permanente ruimtes die worden bezet door Isabelle Tack en mezelf. De andere twee ateliers worden wisselend bevolkt. Voor slechts 150 of 100 euro per maand kan een beginnende kunstenaar tijdelijk één van de twee ruimtes huren."


"Naast de ateliers worden er lezingen georganiseerd, is er plaats voor tentoonstellingen, en verder geef ik ook workshops en labo's. Eén woensdag per maand is er een open atelier waarbij alle leeftijden welkom zijn. In de centrale ruimte is er een bar waar iedereen kan bijpraten met een drankje. Kortom: het wordt een ontmoetingsplaats waar kunstenaars, kunstliefhebbers en mensen uit de buurt elkaar kan inspireren."

Openingsweekend

"De naam Platvvorm is geen typfout", lacht Katelijne. "Je kan het lezen als 'platvorm', maar ook als 'platworm': het oerdiertje dat volgens de evolutietheorie aan de oorsprong stond van alle leven op aarde. Dat refereert naar mijn interesse in het wetenschappelijke. Ik heb zowel een opleiding in kunst als in filosofie. Daarnaast behaalde ik een lerarenopeliding en stond ik tien jaar in het onderwijs. Elke dinsdag geef ik hier ook les modeltekenen."


"Voor de stad is dit een belangrijk sluitstuk voor kunst en cultuur", zegt cultuurschepen Reutger De Reu (CD&V).


"We bouwden eerder al ons Mudel uit, de bouw van het Leietheater is gestart, onze Stedelijke Academies worden verder uitgebouwd en er is in het Saveryspand een permanente tentoonstellingsruimte voorzien voor kunstenaars uit de regio. Dankzij Katelijne hebben kunstenaars nu ook hun eigen ontmoetingsplaats."


Info: katdecorte@gmail.com en de Facebookpagina 'Platvvorm'. Op vrijdag 29 en zaterdag 30 september en op zondag 1 oktober is iedereen welkom voor het openingsweekend. (ASD)