Gemeenteraadslid Steven Van de Putte stelt eerste poëziebundel 'Moederstad' voor

“Een poëtische ode aan Deinze, Gent en de Leiestreek”

Steven Van de Putte aan de Leiedam.
Anthony Statius Steven Van de Putte aan de Leiedam.
Steven Van de Putte (42) komt met zijn eerste poëziebundel naar buiten. In 'Moederstad' wandelt de afscheidnemende politicus en voormalige cultuurorganisator al dichtend door Deinze, Gent en de Leiestreek. “In mijn gedichten weerklinkt altijd wel een beetje mijn maatschappelijk engagement”, zegt Steven.

Een goede rapper is aan Steven Van de Putte niet verloren gegaan, dat bewees hij met zijn hilarische campagnefilmpje in 2012, maar van poëzie heeft Steven gelukkig wel kaas gegeten. Op zaterdag 20 oktober laat hij zijn eerste dichtbundel ‘Moederstad’ los op de inwoners van Deinze, zijn ‘vaderstad’.

Gouden rivier

“Ik ben 100 procent Deinzenaar, maar Gent, de stad waar ik ben geboren en waar ik werk, beschouw ik als mijn moederstad”, zegt Steven. “Onze identiteit wordt in grote mate bepaald door onze dichtste leefomgeving en door ons sociaal netwerk. De stad waarin je woont, leeft en liefhebt, is zo bepalend voor wie je als mens bent. Ik benader steden ook heel lichamelijk in mijn poëzie, omdat ik ze vereenzelvig met wie ik graag zie. Opgaan in een stad is opgaan in mensen. Met mijn boek in de hand kan de lezer een poëzieroute volgen door beide steden, maar ook langs de dorpen en steden aan de Leie", vertelt Steven.

"Als gewezen ondervoorzitter van Toerisme Leiestreek raakte ik gefascineerd door de schoonheid van de 28 Oost- en West-Vlaamse steden en gemeenten die door de gouden rivier met elkaar verbonden zijn. Zo zitten er gedichten bij over het nieuwe cc Leietheater en de Molens van Deinze, maar ook over mijn jeugd in Zevergem. Het unieke aan mijn gedichten is dat er altijd een stukje engagement in zit. Zo heeft de politiek mijn werk misschien wel een beetje beïnvloed, maar voor mij zijn het twee gescheiden werelden.”

'Lofzang' over fusie

“Enkele schrijfsels in mijn puberjaren niet meegerekend, ben ik in 2011 met poëzie begonnen”, vertelt Steven. “In 2015 heb ik mijn diploma literaire creatie aan de stedelijke academie behaald en bij het dichterscollectief DéCéDé vond ik een forum en een publiek. De twee stadsdichters Martin Carrette en Luc C. Martens hebben mij altijd met raad en daad bijgestaan. Een mijlpaal in mijn nog prille carrière was het fusiegedicht, dat ik in december vorig jaar voordroeg in de gemeenteraad als een ‘lofzang’ op de samensmelting tussen Deinze en Nevele. Na de publicatie van het fusiegedicht in De Schaal van Dighter, trok ik mijn stoute schoenen aan en stuurde mijn manuscript naar uitgeverij De Scriptomanen. Zij brengen mijn bundel nu uit. Het project 'Moederstad' is veel meer dan een boek alleen, het is een totaalbeleving. Op de website Moederstad.be kan je gedichten in podcast beluisteren, fotoreportages bekijken die aan de gedichten verbonden zijn en nog veel meer. De cover van het boek is een foto van de Leiedam, genomen door Martin De Baerdemaeker, de Deinse fotograaf die vorig jaar overleed.”

Steven stelt 'Moederstad' op zaterdag 20 oktober om 15 uur voor in de Donzaal van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. Nog tot en met vrijdag 5 oktober kan je de bundel bestellen aan 18 euro, daarna kost hij 20 euro. “De opbrengst gaat integraal naar Move To Serve, een organisatie die via sportevenementen en -uitdagingen fondsen verzamelt voor gezondheidsprojecten. Meer info via www.moederstad.be en moederstad@inter-actief.be.

De cover van Stevens dichtbundel, een foto van Martin De Baerdemaeker.
Martin Debaerdemaeker De cover van Stevens dichtbundel, een foto van Martin De Baerdemaeker.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.