Geen centen voor mobiliteitsplan?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN DEINZE-NEVELE

De stad Deinze investeerde de voorbije zes jaar in enkele grote, dure projecten: het nieuwe stadhuis Leiespiegel, de muziekacademie Kade en het nog in opbouw zijnde cultuurcentrum Leietheater. Maar is er nog geld over om de komende jaren te investeren in pakweg mobiliteit, lokale middenstand, fietspaden en groen?

Open Deinze-lijsttrekker Norbert De Mey ziet er alvast geen graten in: "We creëren nieuwe inkomsten door opbrengsten van de verkoop van verouderd patrimonium, door gebruik te maken van de Vlaamse fusiebonus van 20 miljoen euro en door een vervroegde afbetaling van leningen en intresten en door schuldherschikkingen."

"Deinze investeerde zes keer meer dan steden van onze omvang en dat met gemiddeld 17 personeelsleden minder", zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). "Maar we maakten de juiste keuzes, want onze investeringen renderen meervoudig. We investeerden tegen een lage interest en onder de geraamde budgetten wegens grote competitie tussen de aannemers. We deden dit in volle crisis, terwijl andere besturen met een ei in hun broek op hun geld bleven zitten. Daarnaast verdienden we ook veel geld voor onze stad: de overdracht van de Brielmeersen bespaart ons jaarlijks een half miljoen euro, de verkoop van SK Deinze levert 2 miljoen euro op en we boekten mooie winsten op de verkoop van leegstaand patrimonium. Ons duurzaam mobiliteitsbeleid geldt als voorbeeld voor Vlaanderen, want we klopten alle grote steden met extra subsidies van 2,3 miljoen euro voor de stadskernvernieuwing. Als klap op de vuurpijl realiseren we de grootste fusie van het land. De oppositie lacht met Immo Donza, maar de winst is wel voor alle inwoners en niet alleen voor een paar ontwikkelaars."

Stijgende schuld

Oppositie voerend Deinze blijft sceptisch en ziet in de fusiebonus maar een beperkt hulpmiddel. Annick Verstraete (GroenRood): "Door de grote investeringen is de schuld de voorbije legislaturen serieus toegenomen. De laatst beschikbare cijfers leren ons dat de schuld per inwoner in 2017 is opgelopen tot 1.940 euro in Deinze. In Nevele is de schuld per inwoner beperkter, namelijk iets meer dan 1000 euro per inwoner. Onze spaarpot geraakt ook op én bovendien is een groot deel van het patrimonium verkocht. Het mobiliteitsplan lijkt daardoor gedoemd dode letter te blijven."

Freija Dhondt (sp.a plus) denkt hier anders over: "Als de huidige bestuursploeg ook na de verkiezingen verder doet, zal die snel werk willen maken van de dure ingrepen uit het mobiliteitsplan. De huidige bestuursploeg wil niet wil wachten op de nodige centen van de hogere overheid, maar wil zelf wil investeren. We vrezen dat de fusiebonus zal aangewend worden voor de verdere aanleg van de ringweg. Voor sp.a plus is het essentieel dat die wordt gebruikt voor zaken die dichtbij de mensen staan, zoals de realisatie van sociale projecten en een dagcentrum voor ouderen in Nevele."

"De fusiebonus van 20 miljoen euro maakt nieuwe investeringen mogelijk", vindt N-VA-lijsttrekker Sabine Vermeulen. "Desondanks zullen budgettaire orthodoxie en besparing in exploitatie aan de orde moeten zijn. We zijn tegen het doorschuiven van hoge schulden naar de volgende generaties. Zo willen we dat alle leningen van de stad een maximale looptijd hebben van 20 jaar.."

De nieuwe partij Democratische Burgeralliantie (DBA) ziet in de fusiebonus slechts een tijdelijk hulpmiddel. "Wij zeggen al jaren dat Deinze boven zijn stand leeft", zegt lijsttrekker Dimitri Beyens. "Gelukkig hebben ze in Nevele een dwaze, rijke bruid gevonden om hun schulden af te betalen. Maar dit is echter een eenmalige ingreep. De komende jaren zal een besparingsronde zich opdringen" (ASD)

Het nieuwe dienstencentrum Leiespiegel. Volgens de oppositie is het een veel te duur prestigeproject.
Anthony Statius Het nieuwe dienstencentrum Leiespiegel. Volgens de oppositie is het een veel te duur prestigeproject.
Het in opbouw zijnde cc Leietheater. Een nodige investering, maar wel een met een duur prijskaartje.
Anthony Statius Het in opbouw zijnde cc Leietheater. Een nodige investering, maar wel een met een duur prijskaartje.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.