Fusiegemeente moet nog knopen doorhakken

WAT MET VOETBALCLUBS, CONTAINERPARKEN ÉN VOORAL BRANDWEER?

Burgemeesters Jan Vermeulen van Deinze en Johan Cornelis van Nevele schudden elkaar de hand. "We hebben een kant-en-klaar dossier." Al is er nog werk.
Foto Gaëtan Regniers Burgemeesters Jan Vermeulen van Deinze en Johan Cornelis van Nevele schudden elkaar de hand. "We hebben een kant-en-klaar dossier." Al is er nog werk.
Binnen minder dan twee weken kiezen Deinze en Nevele definitief voor een gezamenlijke toekomst. "We hebben een kant-en-klaar dossier", beweren de burgemeesters, maar nog niet alle vraagstukken kregen een oplossing, met de brandweerzone als meest brandende kwestie.

De fusietrein dendert verder richting eindstation, zoveel is duidelijk. "En de fusie gaat fantastisch goed zijn", zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) van Deinze vol zelfvertrouwen. "We hebben nu een kant-en-klaar dossier, en dat zonder een euro aan consultancy uit te geven. De ambtenaren en beleidsmakers hebben hard gewerkt aan dit dossier."


Eerder raakte al bekend dat er duidelijk is over de nieuwe belastingstarieven, over de politiezone (Nevele komt bij de zone Deinze-Zulte) en dat er in Deinze vier balies blijven, terwijl Nevele het moet doen met loketten voor de dienst burgerzaken en het Sociaal Huis. Dit betekent meteen dat een aantal obstakels nog overwonnen moet worden vooraleer de fusiegemeente op 1 januari 2019 van start kan gaan.


"Nog niet alles is uitgewerkt, dat klopt", geven de burgemeesters toe. Zo is het afwachten voor welke brandweerzone de gemeente straks kiest. Deinze behoort tot de zone Centrum, Nevele tot de zone Meetjesland "Die gesprekken lopen nog, we gaan richting een fusie van de hulpverleningszones Centrum en Meetjesland", geven de burgemeesters aan. Al zullen wel alle betrokken gemeenten daarvoor het licht op groen moeten zetten.

OCMW-rusthuizen

Voor welke distributienetbeheerder de fusiegemeente straks kiest, zal de inwoner direct in z'n portefeuille voelen. Imewo (Nevele) is voor de gebruiker aanzienlijk goedkoper dan Gaselwest (Deinze). "We zullen voor de goedkoopste optie kiezen", klinkt het. Krijgen de politici straks ook nog op hun bord: komt er in Nevele een filiaal van de muziekacademie van Deinze? Vandaag heeft de academie enkel afdelingen in Zulte, Nazareth, Kruishoutem en Latem. En wat met de voetbalclubs: kiest men voor het 'Nevelse beleid' en draait men de geldkraan dicht voor VVE Hansbeke en SK Nevele, of gaat men voor het 'Deins model' van gloednieuwe accommodaties? Voor de clubs zou het een wereld van verschil betekenen.


Voor de twee OCMW-rusthuizen wil men voorlopig nog geen knopen doorhakken: Ter Leenen (Nevele) behoort samen met Evergem en Maldegem straks tot het Zorgbedrijf Meetjesland, Onze-Lieve-Vrouw (Deinze) vaart een eigen koers. Ook de containerparken moeten nog op elkaar afgestemd worden: Nevele heeft geen weegbrug, Deinze wel. Toerisme is dan weer een beleidsdomein waar wel al overeenstemming over is. De nieuwe gemeente 'Deinze XL' deel zal uitmaken van twee toerismediensten: Toerisme Leiestreek én Toerisme Meetjesland. "Enkel Landegem, Hansbeke en Merendree behoren tot het Meetjesland. Ik heb een korting kunnen bekomen met Toerisme Meetjesland, zodat we in beide regio's onze troeven kunnen uitspelen", zegt de Nevelse schepen Freddy Bertin (N-VA).