Fietsersbond Deinze blokkeert opnieuw Driespoort-kruispunt, stadsbestuur stemt in met alternatieve lichtenregeling

De Fietsersbond bezette zaterdagochtend opnieuw het kruispunt Gaversesteeweg-Volhardingslaan.
Anthony Statius De Fietsersbond bezette zaterdagochtend opnieuw het kruispunt Gaversesteeweg-Volhardingslaan.
Fietsersbond Deinze heeft zaterdaochtend opnieuw het kruispunt van de Gaversesteenweg met de Volhardingslaan, ter hoogte van Driespoort Shopping, bezet. Net zoals twee jaar geleden vraagt men met deze actie meer veiligheid voor fietsers. Het stadsbestuur laat weten dat er een alternatieve lichtenregeling gedurende een proefperiode van een maand komt.

Op 6 mei 2017 bezette een vijftigtal fietsers het kruispunt aan Driespoort Shopping Deinze. De aanleiding was het gebrek aan luisterbereidheid bij wegbeheerder Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) over de vernieuwde inrichting van de Gaversesteenweg in 2013, waarbij nog heel wat situaties erg fietsonvriendelijk bleven. 

“Onze eerste actie had een positief effect", zegt Bruno Fernagut van Fietsersbond Deinze. “AWV nodigde ons uit om de knelpunten te bespreken en mogelijke oplossingen uit te werken en ook het stadsbestuur van Deinze werd hierbij betrokken. Er werd een voorlopig rapport opgesteld voor een veiligere inrichting van het kruispunt en met meer conflictvrije oversteekmomenten. Dit rapport werd eind vorig jaar overhandigd aan het stadsbestuur, maar in plaats van deze voorstellen tijdens een proefperiode uit te testen, besloot men dit rapport verticaal te klasseren. Dit begrijpen wij niet, het kruispunt bevindt zich in het centrum van de stad en de zachte weggebruikers verdienen hier dus absoluut voldoende plaats en veiligheid. Wij vragen om op zijn minst voor een proefperiode de verkeerslichten op een alternatieve wijze af te stellen. Om deze vraag kracht bij te zetten, riepen we iedereen op om zaterdag gedurende enkele minuten het kruispunt te bezetten.”

Het stadsbestuur van Deinze liet aan de vooravond van de tweede actie weten dat men instemt met een proefperiode van een maand voor een alternatieve lichtenregeling aan het kruispunt. “De concrete uitwerking zal gebeuren in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer en de Fietsersbond”, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). De stad wil echter ook duurzamere alternatieven zoeken. Daarvoor werd reeds geïnvesteerd in de aankoop van twee woningen - Gaversesteenweg 91 en 93 - om ruimte te creëren voor het kruispunt. Bovendien vragen we om een fietsverbinding te voorzien via de Ten Rodelaan.”

“We zijn blij dat het gemeentebestuur nu eindelijk bereid is om de conflictvrije inrichtingen uit te testen,” zegt Bruno Fernagut, “maar we blijven waakzaam. Het is pas na herhaaldelijk aandringen en na het organiseren van acties op het kruispunt dat men akkoord gaat. Bovendien lijkt de proefperiode van een maand veel te kort om te evalueren. Voor de Tolpoortstraat wordt zes maanden uitgeprobeerd, dat zou hier ook toch moeten lukken?” 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • filip De Witte

    Het stadsbestuur stemt in en...toch gaan ze het kruispunt bezetten en een heel pak mensen gijzelen. Zucht!