Fietsen in spoor van tanks en infanteristen uit Eerste Wereldoorlog

POLS en Deinzenaar Tony Vanhee bundelen Herfstoffensief 1918 in acht routes

Tony Vanhee bij de Franse militaire begraafplaats in Machelen die ook langs een van de fietsroutes ligt.
Anthony Statius Tony Vanhee bij de Franse militaire begraafplaats in Machelen die ook langs een van de fietsroutes ligt.
Het opzoekingswerk van Deinzenaar Tony Vanhee (70) heeft geleid tot ‘Onder Vuur! Fietsen door een verdwenen oorlogslandschap’. “Met dit boek in de hand en de nodige verbeeldingskracht fiets je langs het front en zie je de tanks, pantserwagens en infanteristen zo voor u”, zegt Tony. De publicatie brengt het Herfstoffensief 1918 tot leven aan de hand van acht fietsroutes door de zes POLS-gemeenten.

Op 28 september 1918 barstte, na vier jaar stellingoorlog in de Ieperboog, het laatste offensief van de Groote Oorlog los. De Legergroep Vlaanderen golfde sprongsgewijs van West- naar Oost-Vlaanderen. Op 19 oktober naderde de Legergroep Vlaanderen de POLS-regio, de stad Deinze en de gemeenten De Pinte, Sint-Martens-Latem, Nazareth, Gavere en Zulte. Zware gevechten langs het Schipdonkkanaal en de Leie, en later langs de Schelde, legden een groot deel van deze streek in de as. Het meedogenloze treffen kostte heel veel mensenlevens en leidde tot de verwoesting van de infrastructuur en het landbouwareaal. Na onderzoek van Franse, Belgische en Duitse militaire bronnen verwerkten POLS & Erfgoedcel Leie Schelde de resultaten in een toeristische publicatie. Tony Vanhee, een gepensioneerde leerkracht Duits uit deelgemeente Petegem, schreef het gros van de teksten.

“Ik ben al dertig jaar gefascineerd door de impact die de Eerste Wereldoorlog gehad heeft op de mens, zowel op de burgers als op de militairen”, vertelt Tony. “Daarom heb ik mijn documentatie vooral gehaald uit primaire bronnen van soldaten, zoals dagboeken, brieven en bevelen van op het front. Concreet heb ik me verdiept in het Herfstoffensief van 1918. De gebeurtenissen in de streek rond de Leie en Schelde heb ik samengevat en om alles overzichtelijk te houden, werd de info in acht fietsroutes gegoten. Deze routes brengen de fietser langs de brandpunten van het Herfstoffensief. In het landschap is er na honderd jaar zo goed als niets meer te zien, maar dankzij dit boek komt de geschiedenis tot leven.”

“De routes focussen telkens op een ander thema en een specifieke locatie”, gaat Tony Verder. “Zo is er de Senegalese tirailleursroute die door Machelen en Olsene loopt. “Het verhaal achter deze route is dat van de honderden Senegalezen en andere West-Afrikanen die door de Fransen werden ingezet als soldaten aan het front. Veel van die mannen wisten Europa niet eens liggen, laat staan dat ze wisten voor wie of tegen wie ze moesten vechten. Heel wat Afrikaanse soldaten werden ook ziek omdat ze niet bestand waren tegen onze koude temperaturen. Maar liefst drie bataljons, zo’n 2.500 man, trokken samen met de Fransen door Gottem, Machelen en Olsene om de Duitsers terug te dringen. Een andere route is de tankroute in Petegem, de grendelroute in Vosselare en Sint-Martens-Leerne en de kunst- en bevrijdingsroute in de regio rond Sint-Martens-Latem. In het boek staan bij iedere route kaarten en knooppunten. Om visuele hinder te vermijden, werd in het landschap niets geplaatst, dus je hebt echt wel het boek nodig om de routes te kunnen volgen.”

Deze toeristische publicatie over de Groote Oorlog in de POLS-regio  is vanaf 11 november te koop voor 5 euro in de gemeentehuizen, bibliotheken, musea en toeristische punten in de 6 gemeenten en op het kantoor van POLS in de Tolpoortstraat 79 in Deinze.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.